WOODTSTOCK: Wilde Boerndochtere

Gebouw-T gaat zaterdag 6 mei ruim 50 jaar terug in de tijd. Vloeistofdia’s, wierrook, hippiemeisjes en psychedelische klanken uit de jaren zestig: WoodTstock.

‘Sgt. Pepper’s Lonely Heart Club Band en Wilde Boerndochtere’

Door Willem Jongeneelen

Een van de hoofdacts op de zesde editie van WoodTstock is de Brabantse band The Fabulous Wannabeatles. Die band zal uiteraard exact 50 jaar na het verschijnen van het legendarische album ook veel psychedelische klanken van Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band ten gehore brengen. Het festival zal dit jaar ook met een knipoog naar de jaren zeventig lonken. De Vlaamse kleinkunstzanger Ivan Heylen komt ook voor het eerst naar dit gezellige kleurrijke flower power festival vol vrijheid blijheid. In 1973 scoorde deze in rauw Oost-Vlaams dialect opererende artiest ook in Nederland een paar gigantische hits: De Wilde Boerndochtere en De Werkmens.

Nils Jansen (41) uit Bergen op Zoom is zes jaar geleden op het idee gekomen dat het leuk zou zijn dat er ook in zijn thuisstad eens een themafeest zou plaatsvinden met als insteek de muziek en sfeer van de jaren zestig. Anders van karakter dan de Back To The Sixties feestjes, want voor Jansen mag het wel ietsje meer ‘underground’. ,,Ik ben van jongs af aan helemaal gek van muziek uit de sixties. Vooral uit de minder commerciële hoek: The Stooges, Velvet Underground, Frank Zappa, Jefferson Airplane. Van garagerock tot psychedelica.” Jansen was in 2007 betrokken bij de inrichting van de platenhoezententoonstelling van Blommenkinders. Hij heeft het altijd jammer gevonden dat er voor de tentoonstelling en het daar rond georganiseerde gelijknamige festival, in eerste instantie bedoeld voor in en rond Het Markiezenhof, naar Roosendaal is uitgeweken. Jansen: ,,Bergen op Zoom heeft sinds 2011 een prachtig eigen popcentrum. Met het opzetten van WoodTstock konden we jaarlijks een eigen feestje rond die rijke muziekhistorie vieren.”

De naam WoodTstock verwijst uiteraard naar het vermaarde festival uit 1969. Alleen zit nu de letter T van Gebouw-T in de Amerikaanse plaatsnaam verwerkt. Het streven van Jansen en medeoprichter John van Rooy (51) blijft dat tijdens het festival een mix van obscure en herkenbare klanken door elkaar heen lopen. ,,De bezoekers moeten het feestje als een totaalhappening ervaren. De bezoekers moeten zich in The Garden of Eden wanen. Er wordt bijzonder veel aandacht aan de inrichting verzorgd. Aan bezoekers worden bloemetjes uitgereikt, er zijn relaxhoeken en alles mag vrijheid blijheid ademen. Het klinkt misschien raar, maar de sfeer vinden we minstens even belangrijk dan de muziek. Alle zaken moeten elkaar aanvullen en versterken. Zo is er een ongekend vette lichtshow met op alle wanden én de vloer projecties en vloeistofdia’s. Die wordt verzorgd door een man die in de jaren zestig zelf op dat vlak al actief was tijdens shows van The Pretty Things en The Animals, als die door Nederland toerden. Hij werkt in Gebouw-T met maar liefst 14 projectoren.”

Het is niet vreemd dat ook in 2017 de meeste bezoekers van WoodTstock fleurig verkleed en met bloemetjes in het haar het festival bezoekt. Alles wat aansluit bij de slogans Make Love Not War en Beter Langharig Dan Kortzichtig is geoorloofd. Jansen: ,,Het is een misvatting dat een feestje met muziek gerelateerd aan de sfeer uit de sixties alleen voor babyboomers zou zijn. Natuurlijk zijn die welkom. Gelukkig komen die ieder jaar ook in grote aantallen. Maar het is ook leuk te constateren dat er steeds ook veel jongeren een kaartje kopen. Uit pure nieuwsgierigheid of een gezonde jaloezie naar de sfeer en die muziek van toen!” 

Meer informatie over WoodTstock vind je hier