Wende: 'Ik wil een genuanceerd palet van de mens tonen'

Op 26 oktober 2013 was Bergen op Zoom getuige van misschien wel het beste optreden dat er tot op heden in Gebouw-T plaatsvond. Wende bracht er haar dynamische show met songs van haar in Berlijn gemaakte popalbum Last Resistance. Op 18 februari 2017 komt ze terug. Met weer heel ander werk, in het programma Mens.

Door Willem Jongeneelen 

Wende is al jaren een van de meest veelzijdige en succesvolle Nederlandse zangeressen, in welk genre dan ook. De chansons uit de beginjaren van haar carrière ruilde ze een paar jaar geleden in voor een mengvorm van pop en elektronica, nu keert ze min of meer terug naar haar roots. De rode draad blijft dezelfde. Ze wil verhalen vertellen. Voor Mens benaderde ze gerenommeerde schrijvers als Dimitri Verhulst, Arnon Grunberg en Typhoon om samen met haar nieuwe verhalen en songs te schrijven over wat het is om mens te zijn in onze tijd. Wende is er na haar Berlijnse periode, en een uitstapje als hoofdrolspeelster in de speelfilm Zurich, even tussenuit geweest. Kwestie van de accu opladen en de geest vrijmaken voor een nieuw creatief proces. Anders dan voorheen, uiteraard. Ze is verrast dat zoveel mensen haar vragen waarom het weer anders moest. ,,Ik ben geen wielrenster of plots een psychotherapeut geworden hoor. Het is een show met liedjes die ik probeer naar mijn hand te zetten. Ik opereer binnen hetzelfde stramien, maar ik neem wel een paar andere afslagen om daar richting aan te geven. Ik wil niet per se veranderen, ik laat invloeden binnen. Ik ben gewoon nieuwsgierig. Wat zou er met mijn liedjes, en met mij, gebeuren als ik andere zaken toelaat? Ik ben inderdaad snel verveeld, dus zoek ik hoe ik mijn expressie levend kan houden. Dat houdt me scherp en geïnspireerd, dat maakt me tegelijkertijd ook bang. Maar ik denk dat ik door te blijven zoeken het beste kan geven.”

Streber

Wende Snijders werd 35 jaar geleden in de Engelse plaats Beckenham geboren. Op haar vierde verhuisde ze naar Indonesië en twee jaar later naar Guinee-Bissau in Afrika. Haar vader werkte voor een ingenieursbureau en de familie verhuisde steeds met hem mee. Wende bezocht in haar jeugd veel internationale scholen en leerde vloeiend haar talen op ondermeer strenge Franstalige instellingen. Het heeft haar gevormd tot wie ze is. Op haar negende verhuisde de familie Snijders definitief naar Nederland. Ze genoot van jongs af aan dans- en zangles en uiteindelijk koos ze voor een opleiding op de kleinkunstacademie. ,,Ik ben wel een streber. Altijd geweest. Ik kan er de laatste jaren iets beter mee omgaan, maar het zit wel eens in de weg. Het is nooit goed genoeg, en dat is niet prettig. Het heeft ook een voordeel: ik vind het leuk om iets te willen. Het zorgt voor een diepere laag, voor een diepere wijsheid. Dat perfectionistische heb ik altijd gehad. Mijn broer is net zo.”

Wende vindt zich in de eerste plaats zangeres, daarna liedjesschrijver en performer. Ze wil een show maken, een bewegend schilderij van 75 minuten, zonder pauze. Haar optredens zijn vermaard. De gedrevenheid op het podium is groot. Een supertalent met hyperventilatie. Soms zag je tijdens haar theatershows een giebelend kind, soms een verleidelijke femme fatale met donkere kantjes. Soms opereert ze ook in popzalen, maar de intensiteit waarmee dat gebeurt is onveranderd. ,,Ik probeer mensen in een concentratie te krijgen die ik gecreëerd heb. Ik ben een performer. Ik wil de mensen een genuanceerd palet van de mens tonen, inclusief woede, blijdschap, eenzaamheid, sensualiteit, verleiding en verdriet. Alles wat een mens tot een mens maakt. Dynamiek is belangrijk. Ik ga van extravert al dansend naar klein en kwetsbaar. Daarmee verbind ik mezelf met het publiek. Ik ben een doorgeefluik. Er zat altijd veel spanning in mijn theatershows. Ik zou niet iedere dag naar mezelf kunnen gaan kijken, dat lijkt me vermoeiend. Maar ik vind het wel altijd heel fijn als ik word meegezogen in een voorstelling.”

Vorm van topsport

Eerder op de dag van het interview in 2013 was Wende in Het Rijksmuseum. Ze heeft er naar Het Melkmeisje van Vermeer staan kijken. ,,O, wat lekker rustig, dacht ik. Had ik maar voor die vorm van expressie gekozen. Maar dat ben ik niet. Ik houd van intensiteit. Ik heb geen idee waar dat vandaan komt, maar weet wel dat ik niet anders kan. Ik vind het fijn om ergens vol voor te gaan, omdat ik dan het meeste aan de realiteit raak. Het is een vorm van topsport. In de sport bereik je ook niets als je er maar half voor gaat. Dat is ook niet eerlijk voor je publiek. Je moet alles geven wat er in zit. Dat is het dan, meer is er niet, doe er mee wat je kan. Ik besef dat dat ook mensen afschrikt, omdat het veel is. Dat is dan jammer. Het gewone leven is banaal, op het podium toon ik dat in een geconcentreerde vorm. Het is vuur. Het mag niet vrijblijvend zijn. Het publiek gaat er voor van huis en koopt er een kaartje voor.”

Wende is zaterdag 18 februari te zien in Gebouw-T. Er zijn nog tickets verkrijgbaar voor haar show.

TICKETS BESTELLEN