Pauw: 'De intentie is stiekem erg catchy popsongs schrijven'

Zaterdag speelt de psychedelische rockband PAUW in Gebouw-T. Ze brengen dan songs van hun succesvolle, eind vorig jaar verschenen debuutalbum Macrocosm Microcosm.

Door Willem Jongeneelen

De carrière van PAUW is sinds 2014 in een enorme stroomversnelling geraakt. In dat jaar werd de Twentse band (de bandleden komen Delden, Haaksbergen en Goor) maar liefst 38 keer geboekt voor De Popronde. Daarna volgden shows op de festivals Noorderslag, Paaspop, Lowlands, Into The Great Wide Open en Liverpool Psych Fest. Toch bestaat de band amper drie jaar. Zanger/gitarist Brian Pots (24) zat daarvoor zelfs niet eerder in een band. Het was voor hem een lange zoektocht naar de muziek waar hij het beste gevoel bij kreeg die zelf te spelen. ,,Die muziek bleek vooral uit de psychedelica van de jaren zestig en zeventig te komen. Dat was ook zo bij Rens Ottink (drums) en Eszl Du Vois (bas). We bezitten dezelfde smaak en we staken elkaar aan. Het begon bij Pink Floyd. Later kwam daar de muziek van The Byrds, The Beatles, Small Faces en een early David Bowie bij. Op weg naar ons debuutalbum kwam daar wat meer progrock bij, van King Crimson, maar ook van de Nederlandse band Earth & Fire. Die band heeft echt coole platen gemaakt!”

Te moeilijk voor het grote publiek

Brian Pots had nooit verwacht dat hun muziek zo snel zou worden opgepikt. ,,We kregen vaak reacties dat de muziek tof was, maar te moeilijk voor het grote publiek. We bewezen dat dat niet klopte. We werden bij 3FM op de radio gedraaid en door DWDD uitgenodigd. Bizar eigenlijk allemaal. We beseffen heel goed dat we niet de meest originele band zijn. Soms denken we dat alles al wel eens gedaan is. We richten ons echter helemaal niet alleen op de sixties. We willen ons niet beperken. Invloeden van nu mogen ook. We benutten tenslotte ook de technische mogelijkheden van nu. The Beatles hadden reversed gitaarloopjes. Die konden ze live niet brengen toen. Wij drukken een pedaaltje in en het klinkt precies zoals in de studio. Een mellotron is een prachtig instrument, maar ook super duur en erg kwetsbaar. Wij gebruiken dus digitale alternatieven die bijna hetzelfde klinken.”

Macrocosm Microcosm

De albumtitel Macrocosm Microcosm is afkomstig uit de filosofie. Pots heeft het vak nog een tijdje gevolgd op school. Vooral het werk van Friedrich Nietzsche vond hij wel tof. ,,Macrocosm staat voor alles in de wereld, microcosm voor de innerlijke wereld van een mens. Die gedachte vinden we ook op het album terug. We beginnen klein, maar alle lagen samen zorgen voor de grotere vorm en uiteindelijk de climax.” Brian Pots noemt zichzelf nuchterder in het dagelijkse leven dan in zijn teksten. Daarin gebruikt hij veel metaforen. ,,De boodschap die er in zit is redelijk concreet: Hé, word eens wakker. Doe je ding en je komt er wel! Ik omschrijf dat wel op een zweverige manier, ook al zijn daar op mijn manier veel dingen uit het dagelijkse leven in verwerkt.”

Popband

Het halen voor de deadline voor de opnamen van het album werd voor de mannen een probleem. ,,We zijn non stop bezig geweest. Na de release van de EP in februari kwamen er zoveel shows op ons af. We werden overvallen door het succes. Het schrijversproces kwam wat stil te liggen. Op het album staan zelfs een paar tracks die onder tijdsdruk in de studio nog zijn ontstaan. Intents is er daar een van. Ik zat helemaal into Scott Walker en Nancy Sinatra toen ik het schreef.” PAUW startte als trio, maar heeft inmiddels hun oude jeugdvriend annex roadie Kees Braam als vaste vierde bandlid ingelijfd. Pots: ,,Als trio hadden we de nodige beperkingen. De inspiratie voor de songs van het album schreeuwde om toetsen. Songs schrijf ik vanuit de melodie. Ik neurie die soms eerst een hele dag. Ik beschouw PAUW ook als een popband. Met psychedelische rocktrekjes en een knipoog naar de sixties, dat wel. Maar de intentie is stiekem erg catchy songs schrijven met sterke hooks. Nummers die tot vervelens toe in je hoofd blijven hangen. Welke kant we later opgaan, dat zien we dan weer wel. Die vrijheid houden we er graag in. Nu diende Earth & Fire voor inspiratie, misschien is het volgend jaar Michael Jackson wel, ha ha.”

Meer informatie over het concert op zaterdag 9 april vind je hier

Delen van dit interview verschenen eerder in het magazine OOR.