Def Americans: Zoveel mogelijk Cash voor je geld

Def Americans is een kwintet dat de muziek van Johnny Cash op gepassioneerde wijze levend houdt. Vrijdag verzorgt de band van zanger Elco Weitering een optreden in Gebouw-T.

Door: Willem Jongeneelen

Een paar jaar geleden schitterde de band op het festival Op De T in Bergen op Zoom. De liefde voor de muziek van Johnny Cash straalde er vanaf. Een kopie van Johnny Cash wil de iets meer dan 40 jaar geleden in De Peel geboren Elco Weitering niet zijn. Dat kan volgens de al jaren in Eindhoven woonachtige zanger ook helemaal niet. Omdat iedere periode van zijn leven zo zijn eigen Cash kende. ,,Was hij een rocker? Was hij country? Of was hij die wat meer schuchtere folkartiest of toch die meer ruige rockabilly boy? Johnny Cash vond zichzelf steeds opnieuw uit en heeft een bewogen leven geleid. Ik leg dat alles zo dicht mogelijk bij mezelf. Dat is voor mij de enige manier om die songs te kunnen zingen.”

The Man in Black 

Weitering was zanger van de rockband Elconjo uit Eindhoven toen hij in 2007 uitgenodigd werd om op een dag gewijd aan ‘The Man In Black’ te komen zingen. ,,Ik stelde een gelegenheidsband samen. Ook leden van de band Speedking uit De Peel deden mee. Normaliter speelden we allemaal een soort speedrock ’n roll. Dat was beuken en zuipen. Cash spelen, dat is toch even iets anders. Dat bevalt overigens prima; ik zou niet meer terug willen. Na dat eerste optreden hadden we meteen twee andere aanbiedingen. Toen we daar op in gingen, weer vijf. Het is nooit meer opgehouden.”

Alle bandleden hebben er naast het spelen in Def Americans nog altijd een vaste baan naast. Toch houden ze dat vele optreden stug vol. De band heeft inmiddels alle clubs en festivals plat gespeeld en er ook zeer succesvolle reeksen theatershows opzitten. Weitering: ,,Soms vraag ik me wel eens af wat er voor ‘dit coverbandje’ nog meer in het vat zit. Het is al lang niet meer iets wat we er zo maar even tussendoor bij doen. De show verandert steeds. Het repertoire wordt uitgebreid en vervolmaakt. We werken voor de theatershows met projecties en ga zo maar door. Ook is de zangeres die de rol van zingende echtgenote June Carter inneemt vast lid van de band geworden. Je kunt met de muziek van Cash zoveel kanten uit, juist omdat hij die uitgesproken levensstijlen bewandeld heeft.”

The American Recordings

Weitering was al fan vóór 2007. ,,Bij mij is de liefde toch vooral begonnen bij zijn latere werk, The American Recordings. Dat werk, en bijvoorbeeld zijn gospels, kun je voor een zittend, stil publiek in de theaters meer benadrukken. Op festivals spelen we vooral een set met Greatest Hits. Ook dat heeft voor ons vaak iets bevrijdend: het podium opstappen, inpluggen en lekker spelen. Leve de herkenbaarheid. Altijd feest. Maar het is hopelijk wel meer dan in een paar uur zoveel mogelijk songs er doorheen jagen. We willen het publiek wel zoveel mogelijk Cash voor hun geld bieden.”

Ook het eerdere werk is Weitering serieuzer gaan nemen naarmate de band groeide en de optredens vorderden. ,,Natuurlijk kende ik de hits uit de kast van mijn ouders. Als puber stap je daar overheen. Later ben ik dat werk opnieuw gaan waarderen en ontleden. Dan kom je ook bij die fantastische Sun Recordings uit. Nu zijn die redelijk goed verkrijgbaar, maar vroeger moest je echt wel een liefhebber zijn mocht je die hebben. Wij pluizen die opnamen helemaal uit. Hoe is dat opgenomen? Hoe kunnen we die bas ook zo laten klinken? De sound is zo herkenbaar gebleven door de beperkingen van zijn band. De bassist Marshall Grant kon niet snel spelen en daarom werd er op de bekende Sun Studio tapes veel echo op zijn spel gezet. Daar komt die rockabilly bassound vandaan. Grappig dat bassisten die sound daarna compleet met echo door dubbel aanslaan en slappen zijn gaan imiteren. ”

Veertig jaar repertoire

Weitering is er steeds meer achter gekomen hoe hij het beste met die verschillende periodes van Cash om kon gaan. ,,Ook Cash zelf moest dat. Als je naar een in Montreux opgenomen dvd uit de jaren negentig kijkt, zie je hoe hij zich door veertig jaar repertoire werkt. Als een kameleon trok hij door die tijdsbeelden heen. Hij is dan wel wat ouder dan de Johnny in Folsom Prison, maar hij blijft toch wel degelijk The Man In Black. We proberen daar ook meer die kant op te gaan, daar een balans in te vinden, terwijl we ook rekening met het publiek blijven houden en daar de dus qua uitvoering rekening mee houden. De rode draad blijft altijd dat een goed liedje een goed liedje is.”

Er zijn nog tickets voor het optreden van Def Americans a.s. vrijdag 1 april. 

 

Delen van dit interview verschenen eerder in dagblad BN DeStem.