Biobased muntje

Iedereen kent de muntjes waar je bij poppodia, discotheken en op festivals je consumpties mee betaalt. Het gaat om grote hoeveelheden kunststof muntjes die uiteindelijk in het milieu terecht komen. Dat kan ook anders.

Eerder gepubliceerd op de website van Material Sense LAB
 

Bij Material Sense Lab werken we met ontwerpers samen met andere enthousiaste, innoverende partijen. Door het verbinden van alle stappen in de keten kunnen we producten en processen ontwikkelen die een bijdrage leveren aan de circulaire economie. Zo hebben we in samenwerking met De Gemeente Bergen op Zoom, Poppodium Gebouw-T, het Bioploymeren Applicatie Centrum van Avans Hogeschool en Rodenburg Biopolymeren een nieuw product gerealiseerd: Biobased Muntjes

Biobased Muntjes zijn een duurzame variant van de huidige kunststof betaalmuntjes en is speciaal ontwikkeld voor het project SHFTtoGreen van Gebouw-T, het poppodium dat koploper is in duurzaamheid. Het was vanaf het begin duidelijk dat er vervanging moest komen van het klassieke muntje van reguliere kunststof. Het uitgangspunt werd een biobased muntje, gemaakt van organisch en circulair materiaal.

De grote winst en impact die deze op grote schaal geproduceerde munt kan hebben, zit in de basis van de grondstof. Die bestaat uit PLA, geen op aardolie gebaseerde plastic, maar bioplastic gemaakt uit mais en zetmeel. Ook de extra toegevoegde stoffen voor het uiterlijk zoals de kleuring zijn allemaal van natuurlijke grondstoffen. En als de muntjes versleten zijn kunnen ze verwerkt worden tot compost. 

Een ander uitgangspunt was dat het een geheel nieuw en onderscheidend muntje moest worden en niet een duurzame ‘kopie’ van de bestaande munt. Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de beleving van de munt: materiele expressie, de kleuren, en het gevoel van het muntje in je hand. Het resultaat is een fris, nieuw en eigentijds karakter; een munt  die je met plezier koopt en uitgeeft. De officiële presentatie van de biobased betaalmunt voor het Poppodium is op 23 juni.