Bent Van Looy: Neem een tram die je niet eerder nam

Hij was de frontman van de Gentse formatie Das Pop en zat een blauwe maandag achter de drumkit van Soulwax. De solocarrière van de Vlaamse zanger Bent van Looy lijkt hem echter prima te bevallen. Op het festival PUUR op 22 april komt hij een aantal prachtige liedjes zingen van zijn aan de Amerikaanse Westcoast opgenomen soloalbums.

Bent van Looy: ‘Ga de deur uit en neem een tram die je niet eerder nam’

Door Willem Jongeneelen

Officieel is Das Pop nooit opgeheven. Wie weet komt het er ooit nog eens van. Bent van Looy doet veel en van alles. Ook voor de tv. Hij was bijna Slimste Mens van België in de gelijknamige kwis, hij was jurylid van de Vlaamse editie van The Voice, maar hij presenteert nu iedere vrijdagavond het prima cultuurprogramma Culture Club op Canvas. In alle rust werkte hij tussendoor aan een tweede soloalbum Pyjama Days. Dat album handelt over zijn vertrek uit Parijs, vrijheid, troost, obsessies, reizen, onthechting en verlangens. Van Looy gooit vanachter zijn piano alle schroom van zich af en dat heeft een bijna tijdloos aandoend album opgeleverd met een groot aantal magnifieke liedjes. Nergens vliegt hij uit de bocht, alles lijkt in balans en opnieuw blijkt de samenwerking met de Amerikaanse producer/muzikant Jason Falkner (hij produceerde ook Round The Bend, het eerste soloalbum) er een uit duizenden. Het motto van Van Looy: Heb de moed de deur uit te gaan en een tram te nemen die je nog nooit hebt genomen. Onbedoeld is dat tevens het advies in tijden van terreur, inmiddels ook in zijn eigen hoofdstad. Op het album Onder het resultaat bevinden zich een aantal schaamteloos pure liefdesliedjes, maar ook songs die uit de Amerikaanse Westcoast van het begin van de jaren zeventig zouden kunnen stammen. Soms klein gehouden vanachter zijn Wurlitzer of piano, soms weelderig gearrangeerd en uptempo vrolijk als een Vlaamse Mika in de Hollywood Hills. De winst zit verder vooral in de composities. Downtown Train, Mr. Fletcher’s Song zijn wereldsongs en beter als in High And Dry, zijn liefdesverklaring aan Parijs, gaat het waarschijnlijk nooit meer worden. By far zijn beste album ooit.

Songs schrijven veelal zichzelf

Toch maakte hij met Das Pop ook een aantal memorabele eh… popalbums. Van Looy is een volwassen man geworden die kan relativeren. Inmiddels heeft hij daar die groep niet meer bij nodig. ,,Een popgroep is als een chemische formule; laat één van de elementen weg en er ontstaat compleet iets nieuws. Bovendien ontdekte ik dat je voor het schrijven van een goed liedje helemaal niet zo hard hoefde te werken. Vroeger ging ik er altijd speciaal voor zitten, nu zorg ik dat er een dictafoon in de buurt is om een goed idee of een regel vast te kunnen leggen. Eender waar. Je moet ook toeval een kans geven. Songs schrijven veelal zichzelf.” Fraaie constatering, maar hoe zit het dan met de elementen talent en inspiratie? Bent van Looy is er altijd een van het type ‘wispelturig’ geweest. Iemand die zichzelf steeds nieuwe uitdagingen oplegt. ,,Dat klopt. Als je bijvoorbeeld fysiek naar een andere stad verhuisd, ben je verplicht alles te veranderen. Zoals ik dat ook moest doen toen na de release van een eerdere cd mijn huis afbrandde en mijn relatie stopte. Ik wil mezelf regelmatig heruitvinden. Als iets vertrouwd en gezellig is geworden of ik denk de zaken onder de knie te hebben, dan wordt het gevaarlijk. Dan moet ik oppassen, want dat kan nooit interessant zijn.”

Opgroeien als mormoon

Bent van Looy hoorde in zijn jeugd nooit popmuziek. Zijn vader was operazanger en popmuziek kwam er bij huize van Looy niet in. Dat hield volgens de zanger niet noodzakelijkerwijs in dat hij geen prettige jeugd kende of het missen van popmuziek hem een onaangenaam gevoel bezorgde. ,, Ik kan het me dus wel voorstellen hoe het is om als Mormoon op te groeien bijvoorbeeld. Maar ik heb de popmuziek destijds nooit gemist, het ontbrak gewoon. Tot ik in 1988 bij een vriendje op tv de videoclip van The Way You Make Me Feel van Michael Jackson zag. Dat kwam binnen als een donderslag en heeft alles veranderd. Kun je je voorstellen hoe dat aankomt als je zoiets nog nooit gehoord hebt? Vervolgens was ik helemaal verkocht. Mijn moeder stond daarna oogluikend toe dat ik in de schuur stiekem naar de Top 40 luisterde. Muziek was op zich niets vreemds in ons gezin, alleen pop werd afgekeurd.” Voor Bent van Looy is popmuziek maken dus ook een manier van afzetten. Als iets niet mag, dan wordt het extra verlokkelijk. En tijden veranderen, ook voor ouders. Van Looy: ,,Ze zijn zelfs een keer komen kijken toen ik met Das Pop op de Lokerse Feesten optrad. Hun mening over popmuziek hebben ze licht herzien. Al snellen ze nog altijd niet naar de winkel voor de nieuwe cd van Justin Bieber.”

Bent Van Looy is 22 april te zien tijdens PUUR Festival. Kijk hier voor meer informatie en tickets!