Bettie Serveert: Je eigen droomwereld creëren, los van de realiteit.

Bettie Serveert bestaat 25 jaar. Alleen terugblikken vindt zangeres Carol van Dyk niet erg ‘Bettie-achtig’.  Natuurlijk zullen er op 20 januari in Gebouw-T ook een aantal klassiekers passeren, het kwartet presenteert er ook gewoon de sterke songs van hun gloedvol rockend nieuwe album Damaged Good.

Door Willem Jongeneelen

Bij het 20-jarige bestaan speelde de groep hun meest succesvolle album, debuut Palomine, nog eens integraal live. De release van dat album (eind 1992) betekende destijds knallende start van een aantal zeer succesvolle jaren voor de alternatieve gitaargroep, tot in Amerika toe. De apotheose van die korte terugblik vijf jaar geleden vormde het optreden van de band in de oude bezetting (met drummer Berend Dubbe) op 10 september 2011 in Paradiso. Carol: ,,De ontvangst was hartveroverend en compleet overdonderend. Wij kregen kippenvel, puur van de reacties van het publiek. Bij het eerste nummer al stond de zaal op zijn kop, terwijl wij dachten: ho ho, we moeten nog even door. Een vreemd moment. Een avond om nooit meer te vergeten. Het bewijs ook dat we er goed aan hadden gedaan.” Carol van Dyk vertelt veel van dat terugkijken geleerd te hebben. ,,Een aantal tracks van ons debuut, Tom Boy, Kid’s Allright en Palomine, zijn we, op tourbeurt, twintig jaar lang live blijven spelen. Omdat we met verschillende drummers werkten, veranderden de partijen steeds een beetje. Toen we opnieuw met Berend de nummers gingen repeteren, begrepen we plots weer hoe ze oorspronkelijk in elkaar zaten. We moesten de eigen songs nu aanpassen aan de originelen, heel vreemd. Ach, we waren ook zo groen als gras toen we ze schreven en konden eigenlijk ook helemaal nog niet zo goed spelen.”

Het eigen werk opnieuw tegen het licht houden, dat heeft de band, volgens de in Canada, in een van origine Fries/Indonesisch gezin geboren Carol Van Dyk, sterk geholpen bij het schrijven van de albums nr. 9 en nr. 10 die erop volgden: Oh Mayham! (2013) en Damaged Good (2016) ,,Die cd’s bevatten opnieuw een grote portie onbevangenheid. Het ging lekker snel. Dat maakt alles misschien niet helemaal perfect, maar daar draait het niet om. We bezitten nog steeds een niet aflatende nieuwsgierigheid. Er is nog zoveel te ontdekken.” Carol geniet zichtbaar van het feit dat de laatste jaren drummer Joppe Molenaar (voorheen Voicst) steeds vaker achter de drumkit is terug te vinden. ,,Tijdens optredens kijken we regelmatig om, om te zien wat er allemaal gebeurt. Je verwacht steeds dat hij uit de bocht vliegt, maar dat doet hij niet. Met hem erbij hebben we eigenlijk twee solisten in de band. Bassist Herman Bunskoeke en ik zijn de ankers die stug doorgaan en waar die andere twee altijd op terug kunnen vallen. Onze eerste drummer Berend Dubbe was iemand die op de zangmelodie en de tekst drumde. Dat is vrij uniek. Joppe is ook een drummer die heel goed luistert. Vooral naar de gitaarlijnen van Peter Visser. Daar speelt hij op in. Die twee samen, dat is een unieke tandem geworden.”  

Bettie Serveert blijft uitermate fris doordat het steeds nieuwe avonturen aangaat, zaken anders aanpakt of met andere mensen samenwerkt. Op het nieuwe album staat een heerlijk duet met Peter te Bos (Claw Boys Claw) en een samenwerking met Prof. Nomad. In het verleden werkte Van Dyk al eens samen met de Belgische Pascal Deweze in het countrygetinte Chitlin’ Fooks. Ook het avontuur dat ze met gitarist Peter Visser, als Me & Stupid voor het project In A Cabin With in Australië, is aangegaan, heeft haar ogen opnieuw geopend. ,,Dat was een prima leerschool. Een maand voor we vertrokken was er nog niets. De helft van de liedjes heb ik daarna op de akoestische gitaar thuis geschreven, de andere helft ontstond in Sydney, nota bene met muzikanten die we nooit eerder hadden ontmoet.”  Die uitstapjes houden haar scherp. Bovendien houdt ze van veel meer soorten muziek en vertelt ze ongelooflijk graag te zingen. Dat was vroeger toch wel eens anders? Van Dyk: ,,Je doelt op het zingen op een podium. Dat vond ik de eerste jaren doodeng. Tijdens de liedjes ging het wel, maar dan kwam ik er tussen de liedjes door toch weer achter dat er publiek bij aanwezig was. Het heeft even geduurd voor ik doorhad dat ik er beter ook zelf van kon genieten. Dat we nog altijd graag en veel optreden, dat heeft alles met datzelfde publiek te maken. Als dat niet positief zou reageren, dan houdt het op. Wel blijven we dan altijd nog muziek maken, daar ben ik van overtuigd. Het met vrienden samenspelen, het interactieve, dat is ruim twintig jaar later nog even leuk als bij de oprichting. Je kunt je eigen droomwereld creëren, los van de realiteit. Draait het daar eigenlijk in bijna alle kunstvormen niet om?”

T-Gesprek

Voorafgaand aan het optreden van Bettie Serveert vindt T-Gesprek plaats. Hier kun jij bij aanwezig zijn! Kijk voor meer informatie en tickets hier.