5 Jaar T: Gebouw-T is een positieve ontwikkeling voor Bergen op Zoom

Op 20 januari 2016 is het 5 jaar geleden dat Gebouw-T officieel haar deuren opende. Wat betekent Gebouw-T voor Bergen op Zoom? We vragen het Jean Paul Heck en Kubilay Kaya, alias Kayaman, beiden zeer actief in de muziek. Jean Paul als muzikant en muziekjournalist, Kubilay als muziekproducent. Beiden wonen in Bergen op Zoom en hebben een speciale band met Gebouw-T.

Door: Marleen Jordans & Caroline Gjeltema - Foto: Merijn Sitsen Fotografie

Het is een koude avond in januari wanneer we elkaar ontmoeten bij Gebouw-T, dat warm aan doet in de gloed van de herkenbare rode verlichting. Voor het gesprek mogen de mannen als ware artiesten plaatsnemen in de “luie stoelen” waar al menig artiest hen voor ging als ze voor hun optreden in Gebouw-T werden geïnterviewd. Als Merijn, de fotograaf, dit tafereel heeft vastgelegd, steken we van wal.

Wat is jullie link met Gebouw-T?
Jean Paul: “Ik ben drummer in de band “666 the Nightmare”, wekelijks repeteren wij in Gebouw-T en we hebben er al meerdere malen opgetreden”.
Kayaman “Ook ik heb al een aantal optredens gedaan op dit podium en heb de laatste 3 edities van het festival “Op de T” gepresenteerd”.

Wat heeft Gebouw-T gebracht vinden jullie?
Bij beiden komen meteen de bands naar boven die Gebouw-T naar de regio haalt. En het eigen festival van Gebouw-T (het eerder genoemde gratis “Op de T-Festival”, dat elk jaar op Hemelvaartsdag wordt gehouden). Het ontstaan van nieuwe bandjes, dit mede door de samenwerking met CKB Popschool. Competities zoals “T-strijd” en “Beat the DJ” worden goede initiatieven genoemd. Opname apparatuur, studio en oefenruimtes “zijn perfect”. Er zijn lovende woorden gehoord van verschillende artiesten, zoals Jett Rebel, Blof en Moke die graag komen in Gebouw-T om zich voor te bereiden op een tour. De conclusie is dat Gebouw-T een grote aanwinst is voor Bergen op Zoom.

Wat is jullie mooiste herinnering aan Gebouw-T van de afgelopen 5 jaar?
Jean Paul “Naast vele bijzondere optredens die ik hier heb gezien, is dat voor mij persoonlijk het eerste optreden met 666 the Nightmare, wij werden als eerste band geprogrammeerd bij Gebouw-T, na het officiële openingsweekend. Er zijn hier zelfs DVD-opnames van gemaakt, in samenwerking met de leerlingen van het ROC”.
Kayaman “Voor mij is dat de release van mijn album in 2011! Natuurlijk ook mijn optredens en het presenteren van het “op de T-Festival”, dat is elk jaar een feestje! Vrienden komen dan kijken, dus tussendoor wat praten en drinken en meestal is het mooi weer. Een ander hoogtepunt was toch ook wel X-Samples of History presenteren” X-Samples of History was het multimeda project wat in samenwerking met Eboman in 2012 werd georganiseerd (red.).
Jean Paul “Ik heb de eerste 2 edities van Op de T gepresenteerd, wat grappig. Onbegrijpelijk dat we met 666 nog nooit hebben opgetreden op het festival!”
Kayaman “Inderdaad”

Er worden onderling meteen plannen gemaakt voor een samenwerking tussen 666 en Kayaman: “rap meets rock”. Iedereen is erg enthousiast, maar nog even bij de les blijven, we zijn nog benieuwd hoe ze denken over de toekomst van Gebouw-T:

Daar zijn ze het over eens; Gebouw-T heeft zeer zeker potentie om op gebied van opname landelijk iets te kunnen betekenen, maar dit heeft tijd nodig, dit moet gaan leven in de “muziekwereld” van Nederland. Gebouw-T is een hele positieve ontwikkeling voor Bergen op Zoom en er valt nog heel wat te winnen. Daar proosten we op.

  
Links Jean Paul Heck, rechts Kubilay Kaya

Jean Paul Heck, muziekjournalist Soundz
Geboren in Steenbergen studeerde aan de pedagogische academie, Nederlands, om vervolgens als sportjournalist aan de slag te gaan. In 1999 werd hij gevraagd door Tjerk Lammers om deel te maken van de redactie van het nieuwe muziekblad Aloha en interviewt sindsdien de grote namen, van James Brown, de onlangs overleden David Bowie, tot Santana. In 2004 ontvangt Jean Paul de Jip Golsteijnprijs Journalistieke prijs en in 2013 wint Jean Paul de sakko Cultuurprijs. Hij werkte voor verschillende tijdschriften en kranten. Afgelopen december bracht hij het boek “2015 in Soundz” uit en tegenwoordig is hij hoofdredacteur van zijn eigen popmagazine Soundz en journalist bij het AD. Doet daarnaast nog veel radio- en televisiewerk voor de NOS.

Kayaman muziekproducent
Geboren in Bergen op Zoom, wegens studie 8 jaar in Haarlem gewoond, studeerde aan de Kunstacademie, muziekproduktie&compositie en huurde ook een jaartje een kamertje bij Ali B in Almere. Hij componeerde het album “Het leven van de Straat” van Ali met onder meer het nummer “Leipe Mocro Flavour” welke op 1 stond en kreeg een contract bij Universal. Nu is hij werkzaam als muziekdocent op een VMBO in Bergen op Zoom en werkt hard aan zijn nieuwe album, de opvolger van zijn debuutalbum “Tulpenmanie”.

Dit artikel is eerder geplaatst in de jubileumkrant van Gebouw-T