5 Jaar T: Column Willem Jongeneelen

Afgelopen zaterdag vierden wij ons 5-jarig jubileum met onze relaties, sponsors en natuurlijk ook gewoon met ons publiek. Willem Jongeneelen schreef ter ere hiervan een prachtige column en las deze live voor. Hier kun je hem teruglezen.

Door Willem Jongeneelen

Column 5 jaar Gebouw-T

Vijf jaar geleden werd ik gevraagd een stukje te schrijven voor de flyer ter gelegenheid van de opening van Gebouw-T. De eerste zinnen luidden toen als volgt: Het heeft even geduurd, maar Nederland gaat binnenkort eindelijk iets anders denken dan Botte Hommel, als het het woord poppodium en de stad Bergen op Zoom in één zin gecombineerd ziet. Botte Hommel, wie zou ooit die naam verzonnen hebben? Misschien heeft die plek, ook hier aan de Blokstallen, best een aantal jaren voldaan om rockbandjes een poppodium te bieden in een tijd dat volgens politiek en grote delen van de media daar vooral nog ‘lui werkschuw tuig’ naar ging kijken. Maar dat was toen. Inmiddels weten we beter.

Nu is me gevraagd als muziekjournalist uit de regio, maar met veel vergelijkingsmateriaal elders in Nederland en België hier iets over de eerste vijf jaar Gebouw-T te willen komen vertellen. Ik zou willen zeggen: Herman Brood is dood, leve Jett Rebel, New Cool Collective, Balthazar en De Jeugd Van Tegenwoordig. Een poppodium anno 2016 is namelijk al lang geen jongerencentrum meer. Popmuziek is een volwassen cultuuruiting en de bezoekers willen een biertje op de juiste temperatuur, een goede garderobe, de juiste pauzemuziek en precies het juiste aantal decibellen van die artiest die ze precies op dat moment zo graag willen zien. Dat had nooit gekund in een zaaltje met de naam Botte Hommel. Gebouw-T, dat bekt toch ook veel beter? Met de T van techno, triphop, 2-Step, Tex-Mex en trash metal. Of soms ook gewoon met de T van Top 40-muziek, want in principe kan en mag alles en is Gebouw-T er voor iedereen.

De afgelopen vijf jaar was er ook plaats voor jazz, blues, spoken word en literatuur. In het logo zit nog het hoefijzer, dat aan de manege herinnert, die lang geleden in dit gebouw aan de Blokstallen was gevestigd. De buitengevel van dit historische gebouw is grotendeels gespaard, maar binnenin gebeurt er van alles en bruist het. Er is zich de afgelopen vijf jaar een broedplaats voor hedendaagse podiumkunsten gaan ontwikkelen. Professioneel van opzet, maar tevens met de functie zich niet alleen, of soms juist niét op de massa te richten. De burgers van Bergen op Zoom en de wijde omgeving zouden er blij mee moeten zijn.

Natuurlijk, bij een concert van Bløf is de zaal uitverkocht, maar ik kom hier ook regelmatig als er eigenlijk veel te weinig bezoekers zijn voor de geboden kwaliteit. Iedereen hier in de zaal die vorig jaar niet bij het optreden van wereldster Richard Thompson aanwezig was zou zich eigenlijk nu even achter de oren moeten krabben en zich moeten afvragen waarom eigenlijk niet? Wat de boer niet kent…? Ik snap het ook wel. Je kunt niet alles kennen en Bergen op Zoom, met alle respect, is nog altijd niet de wereldstad waar een zaal van deze grootte al snel te klein zou zijn voor artiesten zoals Richard Thompson, Arno Hintjens, Drivin’ N Cryin’ en Sepultura. Toch hoop ik dat steeds meer mensen in de hele regio West-Brabant de agenda van Gebouw-T in de toekomst nog wat beter in de gaten houden.

Dat geldt dus ook voor de mensen in bijvoorbeeld Roosendaal. Een raadslid van die gemeente opperde vorige week op zijn Facebookpagina zich hard te willen gaan maken voor een poppodium à la Gebouw-T in die stad. Ik zou willen zeggen: Kansloos. Het aantal poppodia in Brabant en de capaciteit ervan is al meer dan groot genoeg. Hij zou zich beter kunnen richten op een latere trein- of busverbinding tussen de steden. West-Brabant heeft één geweldig biobased poppodium met genoeg capaciteit en aanbod, en dat staat toevallig hier. Dat podium heeft geweldige faciliteiten, het beste geluid dat je in Nederland tegenkomt, en het bezit een unieke samenwerking met het ROC. Daardoor biedt dit complex ook unieke kansen voor talentvolle aanstormende bands bij het maken van een demo, album of promoclip, en bij het voorbereiden van een tour langs de overige theaters en popzalen. Amatorski, Bløf en Jett Rebel kunnen er over meepraten. Ik zou dus willen besluiten met: Wees trots op Gebouw-T en kom eens wat vaker langs. Ook als je een bandje nog niet kent!

 

Willem Jongeneelen