5 Jaar T: 'Wij wilden een zwarte doos waar we herrie konden maken'

Daar zitten we dan, in het poppodium van Bergen op Zoom. Biertje van de tap door een van de vrijwilligers, een medewerker die notuleert en vier mensen voor mij die zich aangesproken voelen bij de benaming “Werkgroep”. Dankzij deze werkgroep is Gebouw-T ontstaan. Tijd om hen te vragen of het geworden is wat ze er van verwacht hadden?

Door: Hayo Vaders

In Bergen op Zoom zijn er voor 2006 veel individuele groepen bezig met het organiseren van evenementen. De Botte Hommel is één van de locaties die hiervoor gebruikt wordt, echter door aanhoudend geluidsoverlast moest dit podium haar deuren sluiten. Daarom wordt er door Marcel Mulder een overleg met een aantal organisaties geïnitieerd, waaronder D-Fusion, Extase, J&E. Hieronder bevinden zich Joost Schetters, Peter Janssen en Cornelie Hoekman, wie nog steeds actief zijn bij Gebouw-T. Doel van het overleg in november 2006: een nieuw poppodium in Bergen op Zoom. Er wordt een forum gehouden in café De Mortier, beschikbaar gesteld door kastelein Chris Kats, waar zelfs huidig Tweede Kamerlid Fatmah Koser Kaya aanwezig is voor het debat. Er word rondgebeld naar Raadsleden zoals Yvonne Kammeijer en Maarten van Eekelen,  waarvan eerst genoemde een motie indient namens D66. Dit brengt de bal aan het rollen binnen de gemeente.

Tie Your Mother Down

Daarna wordt Gerlof Jorritsma, cultuurcoördinator bij gemeente Bergen op Zoom, betrokken bij de groep. Jorritsma: “We zijn toen eerst gaan onderzoeken wat een poppodium voor onze stad kon betekenen en daarna zijn we pas gaan kijken naar hoe het gerealiseerd moest worden. Wat zijn de ambities van de gemeente? Wat is de relatie hierin met een poppodium?” Met deze vragen werden de partijprogramma’s doorgespit en de gemeenteraad visie bekeken. “Hierdoor hebben we kunnen aantonen dat Gebouw-T zou zorgen voor banen, zou optreden als broedplaats voor talent, de binding met jongeren en de plek van Bergen op Zoom als cultuurstad zou verstevigen.” Hierna is een onderzoek gehouden in Bergen op Zoom en omstreken waar 8300 positieve reacties op kwamen. Dit hele plan en onderzoek heeft Gerlof gepresenteerd in de raadzaal. “Ik wist dat ze niet zaten te wachten op droge cijfers, dus hebben we een presentatie gemaakt en als muziek ‘Tie Your Mother Down’ van Queen eronder gezet. De raadszaal was even één!” Uiteindelijk ging het voorstel in februari 2008 door de gemeenteraad.

Passie, liefde en betrokkenheid

Toen begon de bouw in de oude militaire manege. “Het gebouw zou eerst te laag zijn voor al de plannen, daarom zitten we nu met de trap naar beneden”, vertelt Gerlof. Tijdens de verbouw in de oude militaire manege raakt de werkgroep een beetje op de achtergrond. Maar voor Gerlof begon toen een spannend periode. “Het was een enorme opgave om alle passie, liefde en betrokkenheid bij dit prachtige project te managen. Maar met een geweldige architect Peter Versseput en zijn team en fantastische mensen van de gemeente als wethouder Maarten van Eekelen, Ilse Schijvenaars, Ton van Wijk, Hans van Houdt en Robert Roskam, maar ook het ROC team: Cees Snellink en Koen Janssen hebben we het voor elkaar gekregen. En wat is een poppodium zonder goede programmeur. “Ik was ergens op een bijeenkomst en toen vertelde ik dit tegen collega’s, die keken mij vreemd aan. Of ik De Waterput niet kende? Ja, die kende ik wel. Maar dat ik niet wist dat Gilly een enorme status heeft als muziekkenner konden ze niet geloven.” Kort daarna wordt Gilly aangenomen als programmeur van het in de stijgers staande Gebouw-T. Vervolgens werd zo langzaam het hele team bij elkaar gebracht. Donderdag 20 januari 2011 was het openingsfeest voor de “bobo’s”. Het moment waarop Joost de trots voelde “Wij staan hier in ‘ons’ podium.” En het eerste nummer wat gespeeld is? ’Tie Your Mother Down’ van Queen, met Gerlof op gitaar. “Queen zit in elke cel van Gebouw-T”

Trots

Cornelie wordt door de werkgroep gezien als degene die het meest haar schouders eronder heeft gezet. Wanneer is zij dan op haar trotst geweest met de verwezenlijking van haar droom? “Ik ben zo vaak trots geweest. Toen we het eerste Op De T festival wisten neer te zetten, het eerste uitverkochte concert, bij de opening voor de insiders, toen we met Popmonument een prijs wonnen.” “Voor mij kwam het trotse moment pas later” vertelt Peter, vanaf de opening werkzaam als beheerder bij Gebouw-T, “als bezoeker was ik aanwezig op een uitverkocht concert, na alle stress van de opening kon ik nu eindelijk genieten. Toen pas kwam het besef wat we uit de grond hadden gestampt.” “Wat ik dan ook weer gaaf vind is dat Jett Rebel hier zijn tours komt voorbereiden en vaak in de studio zit” merkt Gerlof op, “ik hoorde van de zangeres van de band van Jett Rebel dat ze in Amsterdam tegen haar hadden gezegd dat Gebouw-T een chill podium was.”

“Ik vind het zo leuk dat we Gebouw-T echt met lokale mensen hebben gedaan. Jeroen Peetoom die de huisstijl ontworpen heeft, dat Peter hier een baan gekregen heeft, dat Joost hier DJ is, dat mijn eigen kunstwerken binnenkort in de kleedkamers hangen” vertelt Cornelie. “We hebben het echt met z’n allen gedaan” vult Gerlof aan.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in de jubileumkrant van Gebouw-T