31 oktober 2017

The Kik

The Kik verzorgt 10 november in Gebouw-T een optredens van hun ‘Stad en Land Tour’. Nederbeat is dankzij die band terug en springlevend. In de Nederlandse taal nog wel. Zanger en voltijd-Beatle Dave von Raven geeft uitleg.

‘Zo normaal was die switch naar het Nederlands helemaal niet’

Door Willem Jongeneelen

Bijna alles aan The Kik ademt jaren zestig. De vanuit Rotterdam gestarte band is voortgekomen uit de groepen The Madd, een Engelstalige band met sixties-connaisseur Dave von Raven aan het hoofd, en Mark & The Spies, met songschrijver Arjan Spies binnen de gelederen. Na een korte periode in de Engelse taal, bracht The Kik in 2012 het debuutalbum Springlevend uit, in het Nederlands. Lucky Fonz III had hen dat geadviseerd, omdat het hem goed gedaan had. Die verandering bleek voor The Kik een gouden greep. Beatmuziek, ontstaan in Engeland, blijkt wel degelijk heel goed in de eigen taal te werken. The Kik is ook niet de eerste band die zich in dat genre daarvan bedient. Een paar jaar geleden bracht de groep in de theaters een hommage aan hun Nederlandstalige voorvaderen uit de jaren zestig van de vorige eeuw tijdens de Veelste Grote Nederbiet Sjoo.

Dave von Raven is verzot op beatmuziek. In de theatershow belicht hij de Nederlandstalige variant ervan: bietmuziek. ,,Het was in de jaren zestig maar een kleine stroming. Die waren ver vóór Doe Maar en consorten goed voor de eerste Nederlandstalige golf, als reactie op ook speciaal voor jongeren gemaakte muziek uit Engeland en de Verenigde Staten. In Nederland was er prima Engelstalige navolging, onder wie Q65, Motions, Outsiders, Golden Earrings, maar wij richtten ons in het programma op namen als Ronnie & De Ronnies, Het, Armand, The Clungels, The Symptomes en The Dukes. Groepen met soms nog wel Engelstalige namen, maar met 45-toeren plaatjes in het Nederlands.”

Inmiddels lijkt iedereen er aan gewend, The Kik in het Nederlands. Maar zo normaal was de switch in taal vanuit het Engels volgens Von Raven helemaal niet. ,,Achteraf is het gemakkelijk om over een gouden greep te spreken. Het is tof dat het zo aanslaat, al moet ik bekennen dat het wat onwennig was in het begin. Engels is de internationale poptaal. Maar je kunt beter in de eigen taal zingen dan in een taal die je niet eigen bent. Ik moest er even doorheen bijten. Nu klinkt dat Nederlands als vanzelf. Je moet gewoon over zaken schrijven die dichtbij jezelf staan.” Dat lukt Von Raven erg goed. Met teksten over dat lieve buurmeisje, dat uiteraard een typische naam uit de jaren zestig draagt, Simone, of over verliefd worden op een plaatje uit een blaadje vol vrouwelijk schoon. Maar ook over het rustige leven, zeker voor een stadsjongen als hij, in het prachtige liedje Zevenhuizer Zondag. ,,Ik heb daar met plezier gewoond, via anti-kraak. Het is precies zo’n dorp waar ze er in Nederland zoveel van hebben. Groen, met veel koeien er omheen. Je hebt er een bakker en als je geluk hebt ook nog een slager. Op zondag is het er stil, omdat de inwoners in de kerk zitten. Ach, ik ben al zo vaak in de stad. Ja, ook in Amsterdam hoor. Met veel plezier.” 

Stad en Land is de titel van de derde langspeler van The Kik, als we de samenwerking met de inmiddels overleden zanger Armand meerekenen. ‘Een nieuw begin, ’t zat er aan te komen. En morgen is het weer maandag’, zingt Dave von Raven daarop. Dat stukje tekst blijkt heel toepasselijk, want Stad en Land klinkt ook echt als een nieuw begin. Er is zelfs wat jazz, met zowaar ergens een dwarsfluit, te horen in de opener. Elders zijn er nog wat extra blazers en strijkers ingezet en grijpt de band veel vaker naar de akoestische gitaar. Natuurlijk klinkt alles nog redelijk sixties (soms licht psychedelisch) en verwijst een tekst grappig naar de tijd dat Boudewijn de Groot ook experimenteerde met grootsere arrangementen, toch is het geheel even wennen. Het album werd opgenomen in de nieuwe PAF! Studio, met zanger Dave von Raven en Marcel Fakkers (ex-The Madd) achter de knoppen. Een berg gasten, variërend van Amazing Stroopwafels tot New Cool Collective, wipten in de studio langs en de liedjes klinken deels een stukken subtieler dan voorheen. Benieuwd hoe ze dat alles live in de popzalen gaan brengen. Hoe anders de klank soms ook, Dave von Raven blijft een dijk van een spitsvondige tekstschrijver en gitarist Arjan Spies componeerde, soms bijgestaan door toetsenist Paul Zoontjes wederom een groot aantal niet uit het hoofd te branden poppy wereldsongs!

The Kik (+ support Clean Pete): zaterdag 10 november in Gebouw-T. Deuren: 20.30 uur, aanvang 21.00 uur.