Sabrina Starke: Muziek blijft iets magisch

Sabrina Starke beweegt zich al jaren tussen de verschillende facetten van soul en jazz. Op haar laatste album doet ze dat persoonlijker dan ooit, als singer-soulwriter. Op 7 oktober brengt ze een reprise van de succesvolle Dreamers Tour live in Gebouw-T.

Door Willem Jongeneelen

Sabrina Starke werd geboren in Paramaribo, maar kwam al jong naar Nederland. Ze werkte een tijd als ambulant jongerenwerker in een Rotterdamse deelgemeente, maar maakte uiteindelijk van muziek maken haar beroep. Ze bezit een magnifieke timing, een schitterend timbre, een jazzy touch en een soulvolle manier van zingen. Als ze zingt, krult ze haar woorden op originele wijze, uiterst geraffineerd langs swingende akkoordenreeksen.

Yellow Brick Road

De Rotterdamse staat al een aantal jaren aan de top. Het jaar 2009 zal ze niet snel vergeten. Dit jaar brak de zangeres door met haar met goud bekroonde cd Yellow Brick Road. Dat album werd uitgebracht op het gerenommeerde label Blue Note. Bovendien mocht ze optreden op prachtige podia en festivals als Parkpop en North Sea Jazz. Ze ontving ook maar liefst twee Edisons: één als beste nieuwkomer in de afdeling pop, één als winnares van de publieksprijs in het genre jazz.

De eerste Edison ontving ze na beraad van een vakjury, maar de uit Suriname afkomstige zangeres verklaart nog blijer te zijn met die tweede. ,,Die is afkomstig van het publiek, en daar doe je het toch allemaal voor”, aldus haar logische verklaring. Starke vindt het prima dat zowel publiek als pers moeite heeft haar muzikaal in één hokje te stoppen. ‘Het is niet alleen pop, r&b, soul of jazz wat ze maakt, het is het allemaal tegelijk’, zo stond er te lezen in het juryrapport destijds. ,,Ik draai al wel even mee in de muziekwereld. De bekroonde cd Yellow Brick Road was toch echt mijn debuutplaat. Ik heb er heel mijn ziel en zaligheid ingelegd, maar dat deed ik ook op de andere albums, die steeds een iets ander geluid lieten horen.”

Natuurlijke gave 

Sabrina Starke kan fantastische zingen. Het lijkt haar gemakkelijk af te gaan. Is er sprake van een natuurlijke gave of van keihard werken, lessen nemen en veel repeteren? Starke: ,,Veel lessen heb ik nooit gehad. Het komt uit mezelf. Ik vind het leuk om met woorden te spelen. En wat die timing betreft, voor mij is het meer iets van bepalen waar ik de nadruk op wil leggen: welke woorden moeten goed naar voren komen?”

Sabrina zingt al zolang ze zich kan herinneren. ,,Meezingen met de tv en denken dat je later beroemd wordt, dat was het voornamelijk. Later werd het iets serieuzer. Vanaf mijn negentiende zong ik in een Rotterdamse reggaeband, eerst backing vocals, later af en toe een leadpartij. Dat heb ik wel een jaar of vijf, zes volgehouden. Die laid back timing heb ik aan die reggaeband overgehouden, denk ik. Verder heb ik vooral erg veel naar verschillende muziek geluisterd. Door Tracy Chapman ben ik gitaar gaan spelen, Billie Holiday was mijn grote vocale heldin, maar ik luister ook nog altijd graag naar Nina Simone, Ray Charles, John Mayer en John Legend. Door goed te luisteren, leer je veel. En daar probeer je dan je eigen richting in te vinden.”

Blue Note 

Ze schrijft al liedjes sinds haar zestiende.Dat gaat haar goed af, maar ze staat ook open voor wat anderen daar aan kunnen bijdragen. In Amerika deed ze als eens mee met een aantal songwritersessies met Billy Man en Pete Wallace van Blue Note. Zij schreven eerder hits voor onder meer Pink, Carol King, Mary J. Blige en Joss Stone. Ook durft ze tekstueel de diepte in te gaan en maatschappelijk relevante onderwerpen daarin te verwerken. ,,Zo heb ik een song over de façade die er is rond celebraties. Over Hollywood in Nederland. Het leven wat niet echt is, maar waar onze jongeren zich wel door laten beïnvloeden. Ja, ik maak me zorgen, over het stemgedrag van mensen en de populariteit van Geert Wilders. Maar er zijn ook grote groepen mensen die wel positief zijn. Die moeten meer tegenwicht bieden. Er zijn altijd meerdere opties. Mijn muziek zal de wereld niet veranderen, maar ik kan met mijn maatschappelijke betrokkenheid wellicht bij een paar mensen de ogen openen. Dat zou al mooi zijn.”

Sabrina Starke is vrijdag 7 oktober te zien in Gebouw-T

Tickets bestellen