POPMONUMENT: Ozark Henry

Zaterdag 9 september vindt PopMonument plaats. Bijzondere artiesten op bijzondere (erfgoed)locaties in Bergen op Zoom. Het evenement wordt afgetrapt in Stadsschouwburg De Maagd door een monument binnen de Vlaamse muziekscène: Ozark Henry.

"Het schiet mij te binnen. Onnozel hè?"

Door: Willem Jongeneelen

De Vlaamse artiest Piet Goddaer opereert al jaren onder de naam Ozark Henry. Dat is een samenvoeging van de naam van een gebergte uit de Verenigde Staten en die van een personage uit het boek Junkie van William S. Burroughs. Goddaer is een man met vele kwaliteiten; hij studeerde Germaanse talen en criminologie, maar hij koos uiteindelijk toch voor de muziek, net als zijn vader, de klassieke componist en jazzmuzikant Norbert Goddaer.

Terug naar de kust 

Hij verhuisde een paar jaar geleden vanuit Kortrijk terug naar de kust. Oostduinkerke voelt voor hem zo vertrouwt dat hij soms nu al vergeet dat hij een tijd lang ook elders woonde. Hij schrijft er soms in recordtempo songs, maar soms trekt hij ook de wereld in op zoek naar andere inspiratie. Zijn voorlaatste album nam hij vrijwel in zijn eentje thuis op, in studio Villa Hortensia. ,,Het is niet echt een villa hoor; ieder huis heeft daar een naam. Ik vond die mooi en heb hem zo gehouden. Het huis werd ooit gebouwd voor Hortense Permeke, familie van de beroemde schilder Constant Permeke. Ik schrijf hier gemakkelijk, alles lijkt vanzelf te gaan. Ook het opnemen. Ik noem mijn werkplek niet eens een studio. Er staan wat instrumenten, een computer en twee boxen. Daar doe ik het mee. Ik amuseer me en kan me er in muziek onderdompelen.” 

Piet ziet, leest en denkt veel. Vertaald naar muziek komt hij vaak uit bij romantische albums, met een grote coherentie tussen de tracks. Ook zijn er soms instrumentale tracks, waarin Piet steeds meer trekjes van zijn vader vertoont. Daarin wordt de sfeer van het geheel bewaakt of juist nog versterkt. Gemakkelijke of vrolijke albums zijn het echter nooit helemaal. ,,Er bestaat geen licht zonder donkerte. Die diepte zit er altijd in. Door het klare water zie je hoe diep de bodem eronder is. Daar schuilen ook de gevaren. Dat is het leven. Dat is de aard van mijn schrijven altijd geweest. Maar er is ook verlangen naar esthetiek. Ik wil een wereld creëren die zijn eigen schoonheid bezit.”

Wereldburger

Piet Goddaer is begaan met de mensheid. Hij is tevens een persoon die weinig begrijpt van populisten, kortetermijndenken en egoïstische denkbeelden van mensen die kost wat kost vasthouden aan wat ze bezitten en om alles wat daar van buitenaf een bedreiging voor zou kunnen vormen een muur bouwt. De Vlaamse componist/muzikant is gelukkig in zijn West-Vlaanderen, maar is tevens een wereldburger die graag culturen opsnuift en die in zijn muziek verwerkt. Na een eerdere wereldreis leverde dat ooit een in Spanje met producer Youth opgenomen album Hvelreki (een gelukwens in het IJslands) op, voor het met Tim Bran opgenomen, dit jaar verschenen album Us is overduidelijk Afrika de belangrijkste bron van inspiratie. Al zijn de problemen voor de bevolking daar nog zo groot, hun muziek blijft dansbaar en zo ook het merendeel van de tracks op Us.

Piet Goddaer produceert ook regelmatig en schrijft arrangementen voor anderen. Wie zijn productiviteit overziet moet soms denken dat hij trekjes bezit van een workaholic. Piet moet daar om lachen. ,,Het tegenovergestelde is waar. Ik zie mezelf als een luiaard. Ik werk hooguit drie à vier uur per dag. En dat gebeurt dan ook nog vaak ’s nachts. Overdag lees ik, kijk ik naar een film of loop een rondje over het strand. Dat inspireert mij, want ik ben inderdaad wel bijzonder productief. Als ik eenmaal werk, dan werk ik ook. Als een soort cartoonist bijna. Iedere dag schrijf ik wel een nummer. Niet dat ik mezelf die verplichting opleg. Maar meestal komt het er wel van. Waar dat vandaan komt? Ingevingen. Het schiet mij te binnen. Onnozel eigenlijk hè?”

Ozark Henry: openingsact PopMonument, 9 september (20:00 uur) De Maagd, Bergen op Zoom