POPMONUMENT: Gabriel Rios

Gabriel Rios: Ik woon al langer in België dan dat ik ooit in Puerto Rico woonde

Door Willem Jongeneelen

Zaterdag 10 september staan er voor het derde jaar in successie popartiesten op bijzondere plaatsen van Bergen op Zoom tijdens PopMonument. Het bal wordt om 20.00 uur al geopend. In stadsschouwburg De Maagd - een van de vele monumenten in de stad – treedt zanger/songschrijver Gabriel Rios op.  

Velen zullen de in Puerto Rico geboren zanger/componist nog kennen van zijn hit Broad Daylight. Dat nummer opende tien jaar geleden veel deuren voor de al op zijn zeventiende voor de liefde en de kunst naar het Vlaamse Gent geëmigreerde Rios. De song bleek over verschillende levens te beschikken. Zo koos Theo van Gogh het als openingstrack voor de film 0605 over de moord op Pim Fortuyn, maar werd het ook ingezet voor de zomerse reclamecampagne van het merk Appelsientje. Maar dat was toen.

Rios is ruim twaalf jaar ouder, muzikaal een andere koers gaan varen en de song staat soms zelfs niet eens meer op de setlijst van zijn nieuwe programma. ,,Zoals ook andere songs past het nummer niet bij de overige tracks. Ik doe alleen nog Voodoo Child, de cover van Jimi Hendrix, en een oude Cubaanse song in het nieuwe programma. Ik heb geen hekel aan Broad Daylight en zing het nog graag, maar we creëren een speciale sfeer met de nieuwe songs en willen die niet doorbreken. Dat zou ongepast zijn. Het publiek snapt dat. Dat gaat daar in mee.”

This Marauder's Midnight 

De songs van zijn vierde album This Marauder’s Midnight nam hij akoestisch op, met gitaar, cello en contrabas. ,,Het maken van een album is nog nooit zo relaxt gegaan. Ik schreef de songs in New York, waar ik drie jaar woonde. De reacties zijn overweldigend.” Alles geschiedde volgens Gabriel volledig naturel. Hij doet niets meer in zijn muzikale leven dat niet goed voelt. ,,Doe ik dat wel, dan krijg ik lichamelijke klachten. Als ik louter voor succes zou kiezen, dan protesteert lichaam en geest. Ik moet mijn gevoel volgen en artistieke keuzes maken. Al na mijn tweede album Angelhead voelde ik me meer aangetrokken tot singer-songwriters. Ik wist alleen niet of ik die verandering aan kon. Ik werkte een periode met jazzpianist Jeff Neve. Hij leerde mij om me minder achter een sound te verschuilen. Daar kreeg de breuk met het verleden al vorm. Dit is de volgende stap in het proces.”

Gabriel Rios nam de twaalf songs op met Ruben Samama (contrabas) en zijn echtgenote Amber Docters van Leeuwen (cello), twee Nederlanders die hij in New York leerde kennen. Zij hebben daar muziek gestudeerd. ,,Hun talent kleurt mede mijn muziek. We doen niets wat niet goed voelt en hoeven elkaar amper iets te zeggen. We voelen elkaar blind aan. De songs zijn deels live opgenomen. Voor mij was dat volledig nieuw. Ik durfde dat nooit, gelijktijdig zingen en spelen bij het opnemen van een album, maar die werkwijze blijkt ideaal. Het plaatje klopt. Je hoort alleen maar natuurlijke instrumenten. Ik wilde vooral veel hout horen. De eerste zes tracks namen we op in een houten protestant kerkje in Woodstock, boven New York, de rest deels in een oude studio in Bussum.”

Samen met Ruben en de klassiek geschoolde Amber werden de songs die samen This Marauder’s Midnight moesten gaan vormen in kleine clubs in New York, Japan en Korea uitgetest. ,,Ik had het gevoel dat niet alleen ik, maar ook het publiek honger had naar puurheid en een zo simpel mogelijke aanpak. Dat klinkt gemakkelijker dan het in werkelijkheid is. Het strippen van songs en die voorzien van de juiste arrangementen en exact de juiste woorden, het is een lang proces. Uiteindelijk namen we de nummers pas op als ze helemaal natuurlijk aanvoelden, tot de kleine toevoegingen met French horns aan toe.”

Van New York naar Gent 

Het gaat Gabriel Rios voor de wind. Het publiek heeft zijn nieuwe werk omarmd en hij is na drie jaar New York blij terug in Europa te zijn. Wie zijn werk uit zijn hele oeuvre onder de loep neemt - ook die nieuwe songs - zal ontdekken dat er ondanks hoopvolle momenten ook vaak een donker randje aan vastkleeft. ,,Terug naar het Belgische Gent verhuizen, het voelde als thuiskomen. Ik leef al langer in België dan dat ik ooit in Puerto Rico woonde. New York is prachtig en inspirerend, maar ik was er ook eenzaam. Het lijkt hip om in zo’n working class deel van de stad als China Town te wonen, maar dat is schijn. Iedereen wil het maken in die grote stad, maar hippe mensen kunnen het niet eens betalen daar te wonen. Het is zo duur geworden dat ze de stad uit moeten vluchten. New York is geen rough city, het is een rich city. Veel muzikanten kunnen het zich dat niet al te lang permitteren daar te wonen en werken.”

Gabriel Rios: 10 september tijdens PopMonument in De Maagd (20.00 uur stipt). Toegang louter met een passe-partout (10 Euro).  Meer informatie over PopMonument is te vinden op www.popmonument.nl