New Cool Collective: Uitdagen, arrangeren en keten

Saxofonist Benjamin Herman (47) was al vaker te gast in Gebouw-T. Met zijn eigen jazztrio, eind 2014 nog. Ter gelegenheid van 5 jaar Gebouw-T komt hij op 20 februari terug als lid van een speciale versie van New Cool Collective. Die band brengt een speciale gast mee: de Britse zanger Mark Reilly, bekend uit Matt Bianco.

Door Willem Jongeneelen 

New Cool Collective bracht samen met Reilly een EP uit: The Things You Love. Daarop staat een klassieke mix van soul, jazz en pop, inclusief een remake van Matt Bianco’s hit Don’t Blame It On That Girl. De samenwerking kwam tot stand na een aantal inspirerende ontmoetingen waaruit geconcludeerd kon worden dat hun stijl en werkethos goed matchen. Met andere muzikanten samenwerken en nieuwe uitdagingen aangaan is de normaalste zaak van de wereld voor de in Londen geboren Benjamin Herman (zijn vader is Brits, zijn moeder Hollands). Zo was hij al op de podia te zien, of op cd’s te horen, van onder meer Hans Teeuwen, Jules Deelder, Wouter Hamel, Michiel Borstlap, Paul Weller, Pete Philly & Perquisite, Typhoon, C-Mon & Kypski, Guus Meeuwis, The Kik en Typhoon.

Arrangeren en keten

,,Ik houd van bijzondere muzikanten en prachtige stemmen. Je hoort vaak meteen wat de bagage van iemand is en of je daar ook samen mee uit de voeten zou kunnen. Eigenlijk is er maar twee vereisten: je moet nieuwsgierig zijn en het leuk vinden muzikaal uitgedaagd te worden. Een eventueel leeftijdsverschil of andere achtergrond bezitten speelt geen enkele rol. Met New Cool Collective opereren we in verschillende versies. In de kleine bezetting, met zijn achten, zijn we een stuk flexibeler, al moeten we daarmee oppassen dat het niet te veel, te comfortabel wordt.” Als andere muzikanten of gastvocalisten iets extra’s meebrengen, dan beschouwt Herman dat louter als een zegen. ,,Dat is zowel voor het publiek als voor ons superleuk en spannend. We zorgen altijd dat er naast afspraken en structuren voldoende vrijheden worden ingebouwd. Het is leuk om goed te arrangeren, maar er moet op zijn tijd ook gekeet kunnen worden. Daar nemen we altijd graag de ruimte voor!”

Wervelwind 

New Cool Collective klinkt graag als een wervelwind. De groep staat voor een collage waarin vaak van alles gebeurt en waar de energie, het levenstempo en de veelzijdigheid vanaf spat. Herman: ,,We zijn geen puristen. We willen geen muziek maken die stijlvast is. Dat kan ook helemaal niet met zo’n grote club mensen die allemaal uit verschillende hoeken afkomstig zijn. Er zou alleen maar ruzie door ontstaan. We hadden al snel door dat we ons in deze band zo open-minded mogelijk moesten opstellen. Dat is uiteindelijk ook een van onze grootste krachten geworden. Niets moet en als er al iets niet mag dan is het puur puristisch zijn of op één gebied heel goed worden en dat dan tot in het vervelende toe bij blijven schaven. We spelen graag van alles en staan overal voor open!”

New Cool Collective ft. Mark Reilly spelen op zaterdag 20 februari in Gebouw-T. Er zijn nog tickets beschikbaar.

Delen van dit interview verschenen eerder in dagblad BN DeStem