Monomyth: Spacerock met repeterende motieven

Het succesvolle instrumentale vijftal Monomyth speelt op zaterdag 21 mei in Gebouw-T. De band combineert psychedelica en stonerrock met patronen uit de minimal music.

Door: Willem Jongeneelen

Een van de bandleden van deze Haagse band is drummer Sander Evers. Hij is een goede bekende in Bergen op Zoom, want hij groeide op in Ossendrecht en speelde hier in onder meer White Zodiac en Gomer Pyle. Die laatste band is, voorzien van een nieuwe ritmetandem komende zaterdag zelfs het voorprogramma.

Instrumentale spacetrips

Monomyth houdt van lange nummers. Hun drie albums bevat instrumentale spacetrips. Die zijn niet alleen te genieten na het nuttigen van een plakje spacecake, maar ook uitermate geschikt voor fans van Pink Floyd die vinden dat de hoogtijdagen van die band in het begin van de jaren zeventig lagen. Monomyth werd in 2011 opgericht door bassist Selwyn Slop en Sander Evers. Ze bezitten, evenals de andere bandleden, een sterk muzikaal verleden. ,,In de Bergse band White Zodiac heb ik er in de jaren negentig voor het eerst even aan mogen ruiken. Toen er een plaatsje vrij kwam achter de drumkit van de Eindhovense formatie 35007 (uitgesproken als Loose, dat wat je leest als het getal op zijn kop staat -WJ) heb ik me als een hongerige piranha op de muziek van die psychedelische band gestort. Later ben ik toegetreden tot de rockband Gomer Pyle uit Hoogerheide/Bergen op Zoom. Net op het moment dat die groep tegen een doorbraak aan zat, gingen we uit elkaar. Uiteindelijk is het weer goed gekomen en zijn er nu twee sterke bands. Dat hoop ik toch, want ik ben erg benieuwd hoe de nieuwe versie van de band klinkt.”

Chemische reactie

Sander Evers had van jongs af aan een sterk idee hoe muziek voor hem moet klinken en hoe je luisteraars daar in meeneemt. In 35007 en Gomer Pyle kon hij wel een deel van zijn ideeën kwijt, maar die groepen bestonden al toen hij toetrad. ,,Meteen na de split van die laatste band heb ik me voorgenomen dat als ik ooit nog eens in een band ging spelen, het wel van meet af aan mijn band moest zijn. Dat is Monomyth nu. Vrijwel direct ben ik samen met bassist Selwyn Slop opnieuw muziek gaan maken. Ik ken hem al vanaf de tijd dat hij in de landelijk goed scorende band Incense speelde. In Monomyth ging ik met hem en anderen verder met waar ik altijd al heen wilde. Ik ben altijd trouw gebleven aan mijn ideeën over muziek. Ik ben niet de man die de songs schrijft, want het draait ook in deze band om samen muziek maken. Instrumentbeheersing en creatieve bijdragen zorgen voor de chemische reactie die je uiteindelijk te horen krijgt. Ik laat mijn invloed gelden, maar het blijft wel een groepsproces.”

Noisy ruis

De klik tussen Evers en Slop was er meteen. Het doel wat ze voor ogen hadden was ook duidelijk en het tweetal deelde dezelfde smaak en ideeën. Evers: ,,We delen onze voorliefde voor Pink Floyd en de minimal music van Steve Reich en Philip Glass. We houden van drone music en baseren ons ook in Monomyth op repeterende motieven. Door middel van melodielijnen en sferen brengen we daar veranderingen in aan. Nog voor we een deel van de andere bandleden gevonden hadden, wisten we dat het goed zat.” De drie albums laten een groovy band horen, waarin naast de prominente beat een warm orgel, sfeervolle andere toetsenpartijen en heavy bas- en gitaarspel gezamenlijk de dienst uitmaken. Dat verveelt geen moment, al moet je wel bereid zijn je door deze lange, monotone herhalingsoefeningen op te laten tillen, mee te laten voeren en op een nog onbekende bestemming weer neer te laten planten. Live kunnen de tracks nog veel langer duren dan op de plaat. Evers: ,,Er wordt vaak gezegd dat we jammuziek maken. Dat is niet waar. Alles staat vast. We zoeken wel naar een flow. Het kan dat een ander geluidje of wat noisy ruis het geheel een zwieper geeft, maar qua timing lopen de tracks iedere keer precies gelijk. De zaak oprekken kan wel, als een gitaarsolo wat langer duurt. Ook hebben we geen last van een zanger. Als zijn regel klaar is, dan moet je als band normaliter overschakelen. Wij hoeven dat niet.”

Hier vind je meer informatie over het concert van Monomyth op zaterdag 21 mei

Delen van dit interview verschenen eerder in BN DeStem.