MagnaCult: Een bulldozer met een muur van geluid

MagnaCult is komende vrijdag te gast op een metal-avond in Gebouw-T. De band deelde al de podia met DevilDriver, Shadows Fall, Ill Niño en Soulfly, maar kan na 10 jaar toeren en podia omver blazen prima op eigen benen staan.

Door Willem Jongeneelen

MagnaCult verkent nieuwe wegen en heeft een nieuwe platendeal gesloten met Graviton Music. Daarop verschijnt hun derde album. Dat succes komt niet uit de lucht vallen. De Nederlandse band, met bandleden uit het hele land, heeft een zanger wiens wieg in het Brabantse Roosedaal stond: Sebastiaan Lefèvre. Zijn groep is actief op festivals met muziek uit de hardste sectoren, variërend van (death)metal, hardcore, grindcore, trash of hoe die wijdvertakte splintergenres ook allemaal mogen heten. Lefèvre omschreef zijn eigen muziek een paar jaar geleden het liefst gewoon als metal. “Wij noemen onze sound zeker geen hardcore. We klinken weliswaar als een bulldozer en bouwen graag een muur van geluid, toch is er ook altijd ruimte voor dynamiek. We puzzelen vaak lang voor een nummer klaar is en we allemaal tevreden zijn. Het is niet alleen maar rechttoe rechtaan. Het is vaak een lange weg voor we van de eerste riff uiteindelijk via veel schijven, drumpartijen en gitaarlijnen uiteindelijk uitkomen bij de zanglijn.”

Sebastiaan Lefèvre beseft heel goed dat het publiek niet altijd verstaat waar hij over zingt. “Het draait in eerste instantie om de manier waarop ik die teksten uit. Toch hecht ik er waarde aan. Ik vind het dan ook heel tof als mensen gaan checken waar de teksten over gaan. Op onze eerste cd Synoré handelden die voornamelijk over verval. Maar ik zing ook over jezelf zijn, de klik met iemand anderen en het alert moeten zijn. Niemand is overal veilig, je moet goed opletten wat je doet. Het is echter niet allemaal moord en doodslag. Toch denken veel mensen dat. Vaak gaan ze er vanuit dat het allemaal over de duivel gaat. Het is allesbehalve dat. De titel Synoré staat voor agressie op een positieve manier. Onze muziek biedt die uitlaatklep.” Op het nieuwe album verlegt MagnaCult opnieuw haar grenzen. De muziek zal zowel wreed, technisch als heavy zijn.

MagnaCult live zien? Er zijn nog tickets voor T-Monium verkrijgbaar.