Made In Belgium: In gesprek met The Sore Losers

Zaterdag sluit het uit Vlaams Limburg afkomstige kwartet The Sore Losers het festival Made in Belgium af. Rockbeesten zijn het. Dat wordt een hete avond, want deze steigerende hengsten zijn amper in het gareel te houden.

Door Willem Jongeneelen

‘We zijn meer dan alleen retro en vuige rockers’

Voor het tweede album Rosalyn (2014) toog dit Vlaamse kwartet met de Australische Dolf van The Datsuns naar Zweden om er vanachter een analoge mengtafel straffe songs over wanhoop, verdriet en euforie in de liefde op te nemen. Vaak zo rauw als in de beste rockdagen van hun producer, The Rolling Stones en Led Zeppelin. Voor het dit jaar verschenen derde album Skydogs liet de groep de Amerikaan Dave Cob (zijn bijnaam luidt: Nashville’s Rick Ruben) naar de al even analoge Vox-Ton studio in Berlijn overvliegen. Het gevolg was een recht voor zijn raap rockplaat, met een extreem rauw geluid, overstuurde gitaren, vervormde zangpartijen en louter live in de studio gespeelde eerste of tweede takes-opnamen. Dat kwam de opwinding alleen maar ten goede. De band beschikt over een beestachtig goede gitarist (Cedric Maes) en weet zich ook in dit meer op de 60’s geënte geluid te onderscheiden met uitstekende songs, straffe ritmes, felle koortjes, een fraaie ballad en geile teksten over dat blote Dirty Little Pretty Thing op de hoes.

Dampen, schuren en spetteren 

The Sore Losers dampen, schuren en spetteren. Het viertal beseft dat het muzikaal gezien geen wereldschokkende vernieuwers zijn. Dat is volgens zanger/gitarist Jan Straetemans ook helemaal niet de bedoeling. ,,We zijn echter meer dan alleen retro en vuige rockers. Naast Led Zeppelin en The White Stripes hebben we ook Tom Petty en Wilco in de kast staan; die zijn minstens zo belangrijk. We worden betere songschrijvers. We raken steeds dichter de kern waar het om draait. Zoals veel bands begonnen ook wij groots. Je wilt uitpakken. Pas later, als je betere muzikanten wordt, leer je inzien waar je goed in bent. We blijven grenzen verleggen en weten waar onze pluspunten zitten. Daar maken we graag ruimte voor.”

Straetemans doelt onder meer op de aanwezigheid van gitarist Cedric Maes (ex El Guapa Stuntteam) in de bezetting. Zijn solo’s noemt hij minstens even belangrijk dan de srofes en refreinen. ,,We blijven een rockband, maar vinden het belangrijk niet alleen maar rechttoe rechtaan voort te denderen. Dynamiek is een belangrijk element binnen onze muziek. Luister naar de solo in Gold In Them Hills. Let dan vooral op wat de band onder die solo speelt. We zakken diep in. De solo komt daardoor nog meer uit het niets tevoorschijn en heeft nog meer effect.” Die dynamiek is er niet alleen binnen de songs in de studio. De band slaagt er vooral op het podium in zaken perfect te rekken en uit te buiten. De sterke songs handelen niet zelden over de nodige ellende. Straetemans: ,,We zijn niet neerslachtig en onderling is het voornamelijk gezellig. Binnen de muziek zijn we wel serieus. We maken zelden blije nummers. Er zijn veel mineurakkoorden en er is vaak die melancholieke ondertoon. Dat vinden we mooi. The Rolling Stones slaagden daar vroeger vaak goed in. Ook Gimme Shelter en Paint It Black bezitten een dreigende ondertoon zonder dat er zwaar werd uitgepakt of de boel te heftig werd.”

Ontroerend en heavy

De band bezit zowel een ontroerende als een heavy kant. We weten bij onze songs op voorhand precies hoe we die willen laten klinken. Het geluid is bij vlagen smerig en confronterend. Bij andere nummers kiezen we juist voor een wijds en open geluid. Er is ruimte voor ieder van ons, maar uiteindelijk draait het natuurlijk wel om de liedjes. Die moeten goed zijn en daar mag alles voor wijken.” Vandaar ook dat de Belgische band perfect op zijn plaats is bij het Nederlandse platenlabel Excelsior. Straetemans: ,,Inderdaad. Wij zijn een band van pure muziekliefhebbers. Dat geldt ook precies voor de mensen van dat label. We zouden niet met anderen willen of kunnen werken; onze bullshitdetector is daar veel te scherp voor afgesteld.”

The Sore Losers staat zaterdag 19 november op Made In Belgium. Klik voor meer info en tickets.