Made In Belgium: In gesprek met Admiral Freebee

 Antwerpenaar Tom van Laere is zaterdag met zijn band Admiral Freebee een van de hoofdacts van het festival met nog een aantal sterke landgenoten: Made in Belgium. 

‘Ik ben geen avonturier. Maar dat is geen reden om er geen songs over te schrijven’

Door Willem Jongeneelen

Het alter ego én de bandnaam van Van Laere (41) is ontleend aan het boek On The Road van de Amerikaanse schrijver Jack Kerouac. De in Brasschaat geboren singer-songwriter groeide op met Bob Dylan, The Rolling Stones, Tom Waits en Neil Young op zijn hoofdtelefoon. Hij is zelf ook graag onderweg; is het niet als soloartiest of met zijn band, dan toch wel in zijn hoofd als hij zijn liedjes schrijft over personen die uitbreken, wegtrekken, in bussen zitten, op stations verkeren, vallen en opstaan, verliefd worden, maar vaak toch eenzaam blijven. In veel van zijn songs zit een trip. ,,Dat is omdat ik eigenlijk nooit weg ging. Nu reis ik iets meer. Ik lees in perioden veel. Een schrijver wordt je vriend. Die heb je bij. Ik ben geen avonturier. Maar dat is geen reden om er geen songs over te schrijven.”

Kijk op de mensheid 

Admiral Freebee etaleert in zijn verhalende songs een bijzondere kijk op de mensheid. ,,Ze handelen meestal niet over mij. Ik zing wel in de eerste persoon, omdat ik dat beter en mooier vind klinken dan te zingen over John dit of Mary dat. Een ander bijkomend voordeel is dat als iemand in de auto zo’n nummer meezingt, zo’n liedjes dan meteen over hem gaat.” Van Laere lijkt voor zijn liedjes graag mensen te observeren. ,,Het is onmogelijk om niet naar mensen te kijken. Ik stoor me aan veel dingen, vooral omdat ik er vaak veel van mezelf in herken. Ik zie mezelf dan in situaties en heb zeker nog niet alles opgelost.”

Tom van Laere is geboren voor op een podium. Zijn optredens zijn bij vlagen hilarisch. Hij zingt niet zomaar zijn Amerikaans aandoende songs, hij speelt met taal, verwart, daagt zijn publiek uit en zegt vaak dingen die je niet verwacht. ,,Veel optredens die ik zag vond ik saai. Bijna niemand praatte veel. Zo moesten mijn optredens niet zijn. Als je tegen mensen praat, zitten ze meer in het concert. Ik hoop ook altijd dat ze iets roepen, want dan kan ik daar op reageren.” Ook als hij met band optreed, gaat het er spontaan aan toe. Iedere tour werkt hij met andere muzikanten en ieder optreden kent een andere setlist. ,,Andere muzikanten stimuleren de creativiteit. Nu kent de band een drummer die veel soul en funk in zijn spel legt en twee blazers. Dat maakt deze tour anders. Je moet als artiest ook niet altijd alles feilloos willen doen. Uitdagingen zijn leuker. Dan kan het ook wel eens fout gaan, maar eerlijk gezegd vind ik falen interessanter dan altijd slagen. Bij de trapeze in het circus kan er ook iemand vallen. Dat is onderdeel van de entertainment. Ik stimuleer als muzikant het misgaan soms.”

Twijfels

De Admiraal zingt graag over twijfels. Hesitation is masturbation of the mind? ,,Ik zing daar graag over. Dat is iets anders dan follow your dreams, waar het bij anderen vaak om draait. Nooit wordt er onderzocht of dat helpt. Komt een droom niet uit, dan hebben ze zogenaamd hun best niet goed gedaan. Ik zing liever over de chaos in het leven. Daarom is Iggy Pop voor mij een groot voorbeeld als tekstschrijver. Hij wordt daar zelden om geprezen, maar hij weet hoe het werkt. Het leven verloopt vaak niet zoals gepland of gehoopt. Daar zingt hij over. Goede thema’s.” Op de albums van Admiral Freebee wisselen grappige songs en serieuze, al dan niet autobiografische teksten elkaar af. ‘I was never my own best friend’, zong hij al eens. ,,Niemand in de wereld is altijd helemaal tevreden met zichzelf. Het kan dus op iedereen slaan. Als ik dat zing betekent het niet dat ik geen eigen dunk heb. Die heb ik wel, en niet. Dat hangt van het uur af. Iemand kan een eigen dunk hebben als hij goed sport, maar niet als hij alleen is met een vrouw.” Een ander terugkerend thema het met veel energie steeds doorgaan, ondanks tegenslagen. ,,Is dat niet het terugkerende thema in het hele leven? Mijn grootvader zegt dat ook. Hij is laatst nog een keer komen kijken naar een optreden. Hij is dan wel 95 jaar, maar je kunt ook zeggen dat hij 25 is, met 70 jaar ervaring. Ik schreef al eens een nummer voor hem: Fools Like Us Allways Survive.”     

Zijn sterke albums leverde al veel fraaie uitnodigingen en podia op. Zo speelde Van Laere in Werchter vóór The Rolling Stones en op de Lokerse Feesten vóór Neil Young. ,,Natuurlijk is het mooi om vóór je helden te mogen spelen. Niet dat je ze dan ontmoet. Bij Neil Young heb ik al drie keer in het voorprogramma gestaan, maar ik sprak hem nog nooit. Wel ontmoette ik op het station in Antwerpen een man die heel veel op Neil Young leek. Misschien was dat wel een veel leukere ontmoeting dan met de echte Neil Young het geval was geweest. In mijn gedachten heb ik op de lagere school ook al met Mick Jagger in de klas gezeten. Hij sprak toen al beter Engels dan de rest van de school.”

Admiral Freebee is zaterdag 19 december samen met o.a. Warhaus en The Sore Losers te zien bij Made In Belgium. Klik hier voor tickets en info.