King Of The World ‘Loslaten dat je moet klinken als Amerikanen’

Nederland is sinds 2012 een dijk van een rhythm & rootsband rijker: King Of The World. De groep speelt op vrijdag 20 mei tijdens JazzBoz in Gebouw-T. De toegang is gratis.

Door: Willem Jongeneelen

King Of The World bestaat uit vier door de wol geverfde muzikanten zonder ego. Ze wonnen tijdens de uitreiking van de Dutch Blues Awards in 2014 alle vijf de nominaties; ze werden samen verkozen tot beste bluesband, Erwin Java werd beste gitarist, Govert van der Kolm beste toetsenist, Fokke de Jong beste drummer en Ruud Weber beste bassist.

King Of The World lijkt die topformatie te zijn waar bluesminnend Nederland lang op gewacht heeft. Nestor Erwin Java (59): ,,Vanaf het begin was duidelijk dat wij samen iets speciaals hebben. We zijn aan elkaar gewaagd. We drukken elkaar niet weg. We zijn er juist op uit elkaar beter te laten spelen. Dit is geen groep die opgehangen is aan de capriolen van een gitarist of achter het ego van een zanger aanhuppelt. We spelen niet alleen bluesschema’s. Dat maakt het interessanter. We hebben wel allemaal het juiste gevoel, een bluesgevoel. Dat zal de aard van het beestje zijn.”

De in Assen geboren Erwin Java woont al lang in hartje Groningen. Na White Honey (met Hanneke Kappen) en The Wild Romance (van Herman Brood) was hij sinds 1986 de vaste man naast Harry Muskee. Vanaf 1996 ging dat zowat naadloos over in een hernieuwd Cuby + The Blizzards. Tot aan de dood van Muskee. Java: ,,Ik heb daarna getwijfeld of ik ooit nog in een vaste band wilde zitten. Tot Fokke belde om deze band te beginnen. Het heeft fantastisch uitgepakt.” Het viertal heeft niet de ambitie als Amerikanen te klinken. Dat heeft Java van Muskee geleerd. ,,Tegen hem zei een Amerikaan ooit dat hij zijn eigen blues speelde. Dat klopte. En net als Harry ben ik ook Nederlander. Ook hier heb je een kruis te dragen en kun je tegenslagen in muziek vertalen.”

Hier vind je meer informatie over het concert op vrijdag 20 mei.

Delen van dit artikel werden eerder gepubliceerd in Muziek.NL.