JW Roy: Rootsmuziek vol lief en leed

Zaterdag 28 november is JW Roy te gast in Gebouw-T. Op zijn nieuwe album Dry Goods & Groceries keert de zanger/componist terug naar de Engelse taal en zijn eerste muzikale liefde: de Americana.

Door: Willem Jongeneelen

Zelf noemt hij het liever rootsmuziek. In Gebouw-T brengt hij naast een fantastische begeleidingsband ook schrijver/journalist Leon Verdonschot mee. Dry Goods & Groceries is namelijk naast een fantastisch album ook een schitterend boek met verhalen waar zijn rootsmuziek op gebaseerd is.

De zoon van de slager

Het is even geleden dat JW (Jan Willem) Roy een plaat in het Engels maakte. Dat was in 2004: Kitchen Table Blues. Dat klonk zoals de schitterende titel doet vermoeden: akoestisch, warm en met onderwerpen dicht bij huis. Gevoelige verhalen met een persoonlijk karakter. Roy bezit daar ook een karaktervolle, prachtig lichthese stem voor. Die kwam geweldig tot zijn recht op dat album, met tien eigen songs, over verstoorde relaties, afscheid nemen, twijfel, hoop en opnieuw beginnen na een echtscheiding.

Mensen in de omtrek van het Brabantse Knegsel wisten het toen al jaren: de beste Americana-vertolker uit Nederland is Jan Willem, de zoon van de plaatselijke slager. Al woonde hij al jaren in Amsterdam, het dorp kon opnieuw trots zijn. Dat waren ze daarna ook toen hij een jaar later op het album Laagstraat 443 overschakelde op het Nederlands, met een Brabantse tongval. Wellicht daarom ontdekten ook anderen zijn kwaliteiten als gitarist/componist. Guus Meeuwis lijfde hem sindsdien in voor zijn band en JW Roy schreef ook mee aan zijn albums.

Ode aan Brabantse dorpen

Tussendoor bleef hij ook zelf prachtige albums uitbrengen en zette hij schitterende projecten op. Met fotografe/schrijfster Karin Stroo werkte hij aan Acht Zaligheden, een boek met 8 portretten van inwoners uit de 8 dorpen, in woord en beeld, door Karin, met daarin de cd Ach, Zalig Man, gemaakt door JW Roy, met 8 liedjes, gerelateerd steeds aan één van de dorpen. Het is volgens hen niet alleen een ode aan, maar ook een album voor de bewoners van die Brabantse dorpen, die in het verleden bekend stonden onder de naam ‘De Armzaligheden’. Dat unieke project kreeg later een vervolg als JW met tal van muzikale vrienden de prachtige cd De Sint Willebrord Sessies Vol. 1: Sporthuis Hubert opneemt. Het album is vervaardigd door louter pure liefhebbers voor de wielersport. Geheel belangeloos, want de volledige opbrengst van het album gaat naar Tour for Life, een achtdaagse wielertocht van Italië naar Nederland voor Artsen zonder Grenzen.

Terug bij Americana

Anno 2015 is JW Roy terug aanbeland bij de Americana. Rootsmuziek, vol privé lief en leed, zoals die ook in de Amerikaanse folk, blues en country verwerkt zitten. Goudeerlijke muziek, zoals ook de verhalen van onder meer Bert van de Kamp (over Townes van Zandt), Geert Hendrickx (over Guy Clark), Nico Dijkshoorn (over Dale Watson) en Mart Smeets en Johan Derksen (over hun favoriete platenzaken) dat in de boekversie van Dry Goods & Groceries zijn. Een boek en een cd gebaseerd op een foto uit circa 1900. Een boek en songs die een inkijk verschaffen in de dingen en de mensen die JW inspireerden. Het belooft een prachtige avond te worden, zaterdag 28 november in Gebouw-T.