Indian Askin: Er zit veel liefdesverdriet in de liedjes

De ongepolijste indierock van Indian Askin werd verrassenderwijs omarmd door 3FM. Zanger/gitarist Chino Ayala luistert zelf echter nooit naar de radio. ,,We draaien in de tourbus louter oude muziek onderweg. Ik moet er niet aan denken dat we alleen naar nieuwe muziek zouden mogen luisteren.” Die tourbus en plaatjes van Creedence Clearwater Revival brengt hen vrijdag 21 april naar Gebouw-T in Bergen op Zoom.

INDIAN ASKIN: 'ER ZIT VEEL LIEFDESVERDRIET IN DE LIEDJES'

Door: Willem Jongeneelen

Het Amsterdamse kwartet bracht vorig jaar het debuutalbum Sea Of Ethanol uit. Op dat album staat een eigenwijs soort crappy gitaarmuziek, met invloeden uit de jaren zestig, punk, grunge en psychedelica. De naam Indian Askin bestaat feitelijk ook al een kleine tien jaar, het duurde alleen even voor het brein achter de muziek, Nelson ‘Chino’ Ayala (29), met liedjes naar buiten kwam en een band om hem heen had geformeerd. De roots van Chino liggen in Zuid-Amerika. ,,Ik ben in Amsterdam geboren, maar mijn vader kwam uit Paraquay. Hij is muzikant. Hij speelt harp en is goed op maraca, in de volksmond sambabal. Ik kreeg muziek van huis uit mee. Ik tikte altijd mee op de eettafel en ben begonnen als drummer.” Via zijn zus leert Chino in de jaren negentig de rockmuziek van Soundgarden en Pearl Jam kennen. ,,Mijn broer en zus zijn heel muzikaal, maar geen band begonnen. Ik wel. Ik vond het verschrikkelijk dat ik, vanwege te jong, die grunge bands nooit live kon gaan bekijken. Vanaf mijn negende heb ik vijf jaar lang naar slechts één band geluisterd: Nirvana. Daar was een jaar of wat geleden nog veel van te merken. We speelden op de Popronde als trio vooral strak en hard, omdat we geen handen genoeg hadden om ook al die andere geluiden te maken.”

Sea Of Ethanol is het eindresultaat van een donkere periode in het leven van Chino. Ethanol is de alcohol in drank. De albumtitel blijkt niet zo maar gekozen. ,,Alcohol en weed waren belangrijk tijdens het maken van het album. De songs zijn gebaseerd op avonturen met mensen, en daar kwam vaak drank aan te pas. De songs hebben niet zelden een donkere ondertoon. Er zit veel liefdesverdriet in. Daar ga ik altijd onwijs van zuipen. Het was een rare tijd. Ik voelde me niet helemaal lekker toen. Ik maakte wel muziek, maar had geen band en wist eigenlijk helemaal niet waar ik mee bezig was.” Het was gitarist Dennis van Leeuwen (ex-Kane) die voor wat meer structuur in het leven van Chino Ayala zorgde. ,,Dennis is nu onze manager, maar zo begon dat niet. Hij hoorde mijn muziek, vond die te gek en zei: Houd je telefoon aan, ik ga je bellen! Hij hield woord en stelde me voor aan producer/muzikant Peter Kriek. Dat is een mystiek figuur op een boot. Na een paar dagen praten, en alleen maar naar Creedence Clearwater Revival luisteren, zijn we samen muziek gaan maken. Het is heel vet om met hem te werken. We hebben hele nummers van Beck en Dandy Warhols ontleed om ze na te kunnen maken. Leerzaam.” Negentig procent van het album maakte Chino alleen met Peter Kriek, vóór Indian Askin de sterke band was die het nu is. Dennis van Leeuwen fungeerde daarbij als extra paar oren. ,,Peter en ik willen nog wel eens freaken en tien minuten doordenderen in een song. Dennis zei dan: harstikke leuk hoor, maar mag het ietsje korter? We skipten dan wat, tot er wel een goed liedje overbleef. Live mogen we wel soms eens uit de bocht vliegen. In het nummer Answer improviseren we er een stuk van The Joker van Steve Miller, die space cowboy, doorheen. Werkt perfect. En Smudge is eigenlijk Suzie Q van C.C.R., maar dan net even anders.” 

Indian Askin is 21 april te zien in Gebouw-T. Klik voor meer info & tickets!