Halloween is 666 The Nightmare op het lijf geschreven

 Halloween, vrijdag de dertiende, glamrock, show en ironie, het past de succesvolle Bergse coverband 666 The Nightmare allemaal als gegoten. Zaterdag 29 oktober speelt de groep opnieuw in Gebouw-T. Met voor de gelegenheid een speciaal vervaardigde griezelfilm (met soms hun eigen kids) als extra attractie: Children Of The Corn.

Door Willem Jongeneelen

Vorig jaar bestond de band 15 jaar. In het jaar 2000 startte een zevental rockliefhebbers een nieuwe coverband. Het doel was hun favoriete classic rocksongs uit de jaren zeventig nieuw leven inblazen. Het repertoire bestond uit hard- en glamrock van Kiss, Status Quo, Queen, The Sweet, David Bowie tot Alice Cooper. Het hart van de band werd gevormd door drie muzikanten met Steenbergs bloed: Lars van Herel (gitaar), Jan Luijks (bas) en Jean-Paul Heck (drums), het imago had iets van een bewust over de top gaande horrorshow en de toenmalige naam 666 (het getal van de duivel) moest met een flinke korrel zout genomen worden.

Metamorfose

In het huidige zevental zijn de drie bovengenoemde bandleden degene die het hele avontuur meemaakten. Luijks: ,,Het horrorconcept is soms wat aan slijtage onderhevig, dus ondergaat het repertoire en het uiterlijk van de bandleden op het podium soms een fikse metamorfose. We zaten muzikaal iets te hard vastgekleefd aan de jaren zeventig. Het werd tijd dat concept los te laten en mee op te schuiven. Niet alleen met een nieuwe outfit, deels ook met rocksongs uit de jaren tachtig. Dat tijdperk bezit een heel eigen klank; minder vintage, soms wat gladder en nog strakker.”

Steampunkstijl

De show geschiedt de laatste tijd in steampunk-stijl. Jean-Paul Heck zag een paar jaar geleden een show van de band Rush in die stijl en raakte geïnspireerd. ,,We hebben voor het eerst samen kleding gekocht. De band vormt op het podium meer een geheel, al kan ieder individu er nog steeds de eigen creativiteit in kwijt. Alles is stijlvol, tot de aankleding van het podium aan toe. We hadden onlangs zelfs onze eerste gezamenlijke 666-knutseldag. Het moet niet gekker worden, ha ha.” De nieuwe outfits en setlijst zorgen voor nieuwe energie. Want al was er altijd veel lol, gemakzucht sloeg soms toe. Heck: ,,Ik zat niet eerder in een band die vijftien jaar bestond. Maar je moet wel scherp blijven en jezelf blijven vernieuwen. In de set zijn nog slechts een paar echte klassiekers aanwezig die we tien jaar geleden ook al speelden. Er zitten nu ook tracks van Kim Wilde en Tower uit de jaren tachtig tussen. Niet alleen de superhits, omdat we ook altijd een beetje eigenwijs zijn gebleven.”

Satanisten

Het repertoire is op maat gesneden van de twee leadvocalisten in de huidige bezetting. Zanger Marijn Geluk is met zijn 33 jaar de Benjamin van de band. Hij mag School van Supertramp en de rockballad Still Loving You van The Scorpions naar zich toe trekken. Zangeres Debby Zimmerman blijkt naast tracks van onder meer Heart nu ook geknipt voor Burn van Deep Purple. Luijks: ,,De setlist in Gebouw-T zal steeds een beetjes ververst worden, net zoals de show. Alleen de naam 666 The Nightmare is gebleven. Daar hebben we alleen in de biblebelt tot op heden wat last van gehad. In het gereformeerde Ruinerwold werd in 2005 de ironie van de naam niet begrepen. Er werden vragen gesteld in de gemeenteraad of een band met zo’n naam wel geschikt was voor in de feesttent van hun dorp. We werden daar door sommigen als satanisten gezien, wat uiteraard onzin is. Het optreden ging toch door, onder de naam The Nightmare. Later hebben we de twee namen samengevoegd. Opvallend is wel dat we na al die jaren ook nog nooit op Tholen speelden.”

666 The Nightmare staat op zaterdag 29 oktober met hun Halloweenparty in Gebouw-T. Er zijn nog tickets.

Tickets bestellen