Gebouw-T op Eurosonic

Op het prestigieuze festival Eurosonic Noorderslag staat Gebouw-T centraal in een seminar over duurzame en circulaire poppodia.

Gebouw-T voorbeeldproject voor duurzame poppodia tijdens Eurosonic

In 2014 startte Gebouw-T haar zoektocht naar de mogelijkheid tot het verduurzamen van de bedrijfsprocessen. Inmiddels dient het poppodium in Bergen op Zoom als voorbeeld voor andere podia in Nederland en heeft zij een landelijke focus op het verduurzamen van poppodia in gang gezet.

Van 14 tot en met 16 januari vindt jaarlijks in Groningen het evenement Eurosonic plaats, een muziekconferentie en showcase festival voor de Europese Popsector. Tijdens dit festival wordt in een seminar aandacht besteed aan het biobased project van Gebouw-T, ook wel ‘SHFT to Green’ genaamd. Gebouw-T zal in dit seminar haar stappen en ontwikkelingen in het project toelichten voor andere poppodia en geïnteresseerden.

Het ‘SHFT to Green” project van Gebouw-T bleef niet onopgemerkt in de popsector. In samenwerking met Stichting Duurzaam Organiseren en VNPF (Vereniging voor Nederlandse Podia en Festivals) werd een zogeheten koplopersgroep opgestart. In deze koplopersgroep zijn zes poppodia vertegenwoordigd: Fluor, 't Beest, Volt, Melkweg, Doornroosje, Mezz en Patronaat. Met deze groep worden de mogelijkheden van verduurzaming van de poppodia gezamenlijk besproken en doorgevoerd. Met de koplopersgroep wordt tevens een ‘duurzaamheids barometer venues’ ontwikkeld. Een nulmeting voor podia waarin vastgesteld wordt hoe duurzaam het podium is.

De concerten die in Gebouw-T worden gehouden zijn inmiddels getoetst aan de Barometer Duurzame Evenementen en voldoen aan het bronzen niveau. De concerten zijn gecertificeerd op basis van de Barometer  op diverse  thema’s zoals Energie, Water/Schoonmaak, Afval, Mobiliteit, Catering en de Locatie zelf. Daarmee is Gebouw-T het eerste poppodium wat aan dit certificaat voldoet!

Tijdens het seminar in Groningen wordt ingegaan op het project van Gebouw-T, wat zijn de ontwikkelingen en successen? Tevens wordt het belang van een duurzaam poppodium besproken. Deze sessie is bedoeld om andere podia en festivals te inspireren over te gaan op duurzame processen.

Het seminar vindt plaats op vrijdag 15 januari om 13:30 uur en is alleen toegankelijk voor bezoekers aan Eurosonic.

Samenwerking

Gebouw-T werkt voor het SHFT to Green project nauw samen met gemeente Bergen op Zoom, Regio West-Brabant, Biobased Delta en onder andere de GreenChemistry Campus, het Centre of Expertise van de Biobased Delta en Stichting Duurzaam Organiseren. Het project wordt mogelijk gemaakt door de Impulsgelden van BKKC,  REAP en gemeente Bergen op Zoom.