Rootsriders – Tribute2BobMarley

De Nederlands/Caribische band Rootsriders ontstond in 2006 om de 25e sterfdag van Bob Marley te herdenken. Het succes was zo groot dat er vele tournees volgden. Op 29 april staat de band opnieuw in Gebouw-T. Een zwoel feest is gegarandeerd!

‘De woorden van Bob Marley werden een soort Bijbel’

Door Willem Jongeneelen 

De formatie Rootsriders blijft het voorbeeldig doen in het clubcircuit in Nederland. Ook in 2017 doet de groep weer 22 shows die nagenoeg overal uitverkopen. De groep blijft al die tijd de niet kapot te krijgen oer-reggae van Bob Marley hondstrouw. Na een eerder eerbetoon aan onder meer Catch A Fire, Survival en Uprising is nu het album Exodus aan de beurt. Exodus, dat precies veertig jaar geleden verscheen, is een van de best verkochte albums van Marley wereldwijd. Wat wil je ook, met klassiekers als de titelsong, Jamming, Natural Mystic en de grote hit One Love daarop?

De muziek van Bob Marley schoof in de jaren zeventig van de vorige eeuw op van ska en soul op richting de one drop reggae en werd destijds sterk beïnvloed door die van Lee ‘Scratch’ Perry. Het lukte Marley de muziek ook populair te maken bij tieners die in de ban van Jimi Hendrix en Led Zeppelin waren. Rock was groot in de jaren zeventig, maar Bob Marley creëerde zijn eigen markt los daarvan. Diens muziek uit die periode is altijd favoriet gebleven bij Junior Tecla. De zanger met zijn weelderige dreadlocks ziet er een stuk jonger uit dan de 49 jaren die hij zegt oud te zijn. Muziek houdt hem jong. Hij kwam in 1981 vanuit Curaçao naar Nederland. Momenteel pendelt hij tussen zijn verblijfplaatsen bij zijn tante op de Antillen, zijn moeder in Voorburg of zijn werkplek in Amsterdam. Vóór The Rootsriders was hij zanger van de formatie The Juize, met daarin nog een aantal Antilianen, waaronder zangeres Giovanca. Bob Marley noemt hij zijn spirituele vader. ,,Vanaf mijn achttiende besefte ik dat ik diep werd geraakt, zowel door zijn teksten als door zijn muziek. Zijn woorden werden een soort Bijbel. Hij is de belangrijkste profeet die er bestaat voor mij, zoals Jezus, Boeddha of Mohammed dat voor anderen is.” 

Junior steekt zijn liefde voor Marley niet onder stoelen of banken. Hij kent andere muzikale helden, zoals Stevie Wonder of Rignald Recordiñoe (beter bekend als Doble R), een held binnen de Antilliaanse muziek. Geen van hen staat als brenger van de boodschap dichter bij hem dan Marley. ,,Hij bracht zijn verhaal op een manier dat hij daar een ongekend groot publiek mee aansprak. Ik ben een van de kinderen van hem. Hij is mijn grote inspirator en ik handel daar ook naar. Ik doe op kleine schaal wat hij in het groot deed. Hij betekende enorm veel voor de mensen van zijn land. Ik ben met sociale projecten bezig op Curaçao, om mijn eigen mensen te helpen.” Bob Marley is er altijd geweest voor Junior. Hij groeide op met zijn muziek en beschouwt die als een soort van tweede natuur. Al zet hij vier keer achter elkaar hetzelfde album op, het stoort hem nooit. Hij ziet Marley als de leider van zijn volk met volgelingen. Zijn stem klinkt zo vertrouwd dat Junior er van op zijn gemak geraakt. Hij vindt het een grote eer het werk van Marley te mogen vertolken. Junior: ,,Optreden met dat geweldige repertoire en met zo’n geweldige band achter je, dat voelt als landen in een gespreid bedje.”

Rootsriders is 29 april te zien in Gebouw-T. Klik voor meer info & tickets!