5 jaar T: 'Trots op ons poppodium'

Vijf jaar Gebouw-T, honderden evenementen, 5 Op-de-T Festivals, een geschiedenis in wording. Maar al deze evenementen, concerten en festivals kunnen maar op één manier mogelijk gemaakt worden. Door de inzet van onze vrijwilligers.

Door: Hayo Vaders

Daarom zijn wij rond de tafel gaan zitten met vijf vrijwilligers die er sinds het eerste moment bij waren en die je vast wel eens in Gebouw-T hebt rond zien lopen: John van Rooij, Nicole Crusio, Jacqueline van Nieuwburg, Arnout Teppema en Merijn Sitsen.

De Mortier

Voor John en Nicole begon het allemaal bij de Mortier. Daar werd een bijeenkomst gehouden met muziek en een debat over de komst van een poppodium in Bergen op Zoom. “Er werd veel gezeurd dat er zo weinig gebeurde hier, maar als er dan iets komt moet je er natuurlijk wel energie in steken, dus dat hebben we gedaan. We hadden eerst de Botte Hommel, maar daar mocht niets meer, dus moesten we wat.” Voor Jacqueline begon het voor het huis van Gerlof Jorritsma, net als waar het voor Merijn begon, met een poster dat het nieuwe Poppodium vrijwilligers zocht. “Ik zag de poster hangen en bedacht dat ik hier mijn schouders onder wilde zetten.” Voor Arnout liep het iets anders, hij zag dat er gewerkt werd aan de oude manege. Dus besloot hij binnen een kijkje te nemen tijdens een presentatie en besloot gelijk daar om vrijwilliger te worden: “Het leek mij een goede manier om nieuwe mensen te leren kennen.”

Vriendschap

Alle vijf werken al sinds het begin in Gebouw-T als vrijwilliger. Als Evenementen Coördinator, achter de kassa, bar of in de garderobe, als hospitality medewerker voor de bands of als fotograaf. In die vijf jaar hebben zij een mooi boekje aan herinneringen opgebouwd. Zo herinnert Jacqueline over het concert van Peter Pan Speedrock vooral nog dat het bier op was. “We hebben toen overal gezocht en overal nog kratten bier vandaan gesleept.” “Maar dan vergeten we alle contacten en alle vriendschappen die hier gevormd worden”, merkt John op. “Zonder Gebouw-T was ik afgelopen weekend nooit gaan kijken naar een medevrijwilliger die met zijn band in Den Enghel stond te spelen. Dat is het mooie, dat je elkaar opzoekt en met elkaar ook buiten Gebouw-T dingen onderneemt.”

Achter de schermen

Achter de schermen maak je als vrijwilliger een hoop mee, maar ook omgaan met sommige artiesten is een verhaal apart. “Lange Frans stond hier uren na zijn concert nog met fans te kletsen” vertelt John, “Danny Vera was het zelfde, die herkende zelfs iemand van facebook” vult Merijn aan, waarna Arnout ook John Mayall nog noemt als een voorbeeld van een artiest die tijd neemt voor zijn publiek. Waarna deze verhalen worden afgesloten met de opmerking: “Maar sommige dingen kunnen beter binnen de muren blijven…”

Meer volwassen

Daarom terug naar het werk van de vrijwilligers. In de afgelopen jaren is het team van vrijwilligers gegroeid en ook de werkwijze. “We zijn als poppodium volwassener geworden.” Maar toch is het soms lastig om als bezoeker te komen vertelt John: “Dan sta je soms te popelen om bij te springen, het is en blijft natuurlijk ons poppodium.” Waarop Nicole aanvullend vertelt: “Je bent toch altijd betrokken, je wilt dat de avond goed verloopt en dat ook andere bezoekers een toffe ervaring in Gebouw-T hebben.” Vijf jaar als vrijwilliger bij Gebouw-T heeft hen allemaal mooie herinneringen opgeleverd, maar ook veel nieuwe contacten en veel goede muziek. “Zet John Coffey afgelopen december dan zeker in het lijstje” merkt John als eerste op, “of de Bazzookas” vult Nicole aan. “Ook PopMonument dan”, brengt Merijn in, hij is een van de coördinatoren van dit nieuwe prijswinnende project van Gebouw-T.

“5 jaar T geeft mij een trots gevoel” geeft Nicole aan, “we zijn ver gekomen, maar zijn nog lang niet uitgegroeid” legt Jacqueline bij, “op naar nog heel veel mooie jaren erbij!”.  

Vrijwilligersorganisatie

Gebouw-T is hoofdzakelijk een vrijwilligersorganisatie, er werken meer dan 130 vrijwilligers. Zij zijn onder andere werkzaam tijdens concerten en dance-events achter de kassa, garderobe en bar. Tevens zijn er vrijwillige DJ's, promoters en fotografen. Wil jij graag bij onze vrijwilligersclub? Dat kan! Wij zijn altijd op zoek naar enthousiaste medewerkers met een passie voor muziek. Kijk voor meer informatie op onze site of neem contact op via info@gebouw-t.nl