5 Jaar T: Top 5 Gilly Verrest - Programmeur

Gebouw-T bestaat 5 jaar en daarmee hebben we 5 jaar aan concerten en events om op terug te kijken. Wat zijn de favorieten van het team van Gebouw-T? Dit keer de favorieten van programmeur Gilly Verrest.

Dit artikel is eerder geplaatst in de jubileum krant van Gebouw-T

Het avontuur begon in het derde weekend van januari 2011. Er was meteen een stijf uitverkocht Gebouw-T bij de optredens van DeWolff en C-Mon & Kypski, een dubbel hoofdprogramma tijdens een weekend om nooit meer te vergeten. Wij van Gebouw-T – al het personeel en alle vrijwilligers - werden voor de leeuwen gegooid. Eerlijk gezegd waren we er helemaal niet klaar voor. Maar die geweldige optredens en de waanzinnig positieve reacties van het publiek maakten veel goed. De meest gehoorde reactie: ‘Dat al dit mooist in deze kleine stad mogelijk is…’ Dat alles zorgde voor veel prachtige momenten. In dat eerste jaar waren er ook nog andere hoogtepunten; ik herinner me het optreden van de rockband Peter Pan Speedrock waarbij de meegekomen Dikke Dennis een flesje bier het publiek inkopt, de strakke show van de energieke Belgische band A Brand en het optreden van het bijzondere gevarieerde Beukorkest, met onder meer de Amerikaanse songwriter Johnny Dowd en de Nederlandse DJ DNA, bekend uit Urban Dance Squad, binnen de gelederen.Wat is het snel gegaan. Het voor mijn gevoel eergisteren geopende Bergse poppodium Gebouw-T bestaat al vijf jaar! Er werd mij gevraagd vijf hoogtepunten te noemen uit die eerste vijf jaar. Dat is nagenoeg onmogelijk. Muziek is beleving en iedereen beleeft dat anders. Gelukkig maar!

In het tweede jaar van Gebouw-T staat me de show van de Braziliaanse trash metalband Sepultura het meeste bij. Dat optreden was op een bijzonder warme zomeravond in augustus. Het weerhield het publiek er niet van compleet uit het dak te gaan tijdens die heerlijke bak strakke herrie. Het maakte op mij een diepe indruk. Andere hoogtepunten in 2012 waren de optredens van De Staat, de niet van het podium af te krijgen club Vive La Fete en dat van hun muzikaal bijzonder breed opererende Gentse collega’s Absynthe Minded.

In 2013 was het eindelijk zo ver dat de bekende Amsterdamse rockband Claw Boys Claw eindelijk weer eens naar Bergen op Zoom terugkeerde. Velen met mij kunnen ongetwijfeld een aantal legendarische concerten van die band in de Botte Hommel herinneren. Ook de hernieuwde kennismaking verveelde geen moment; de band speelde strak en Peter Te Bos bleek nog altijd die geweldige frontman. Andere hoogtepunten vormden dat jaar de optredens van het project van Roosbeef met leden van De Staat genaamd De Speeldoos en dat van de levende Britse legende Uriah Heep.

In de afgelopen twee jaar kwamen er nog een paar van mijn grote helden naar Gebouw-T. Wat te denken van reggaegrootheid Lee Scratch Perry! Het publiek kwam die avond uit werkelijk heel Nederland en België, want Perry werd die avond begeleid door het Vlaamse groep Pura Vida. Het werd een memorabele avond. Andere Belgische hoogtepunten vormden de shows van popgroep Intergalactic Lovers, de dansformatie Magnus, met dEUS-zanger Tom Barman in de hoofdrol, en het intense optreden van Trixie Whitley. Een erg hoog niveau was er ook bij de vanuit Amerikan opererende Britse songwriter Richard Thompson en de Utrechtse punkrocktrots John Coffey. Die laatste gaven een uur vol gas. Alle clichés kwamen voorbij maar werkten: crowdsurfen, the wall of death etcetera. Heerlijk optreden.

Hoogtepunten te over derhalve. Maar er bestaat dus ook nog zoiets als mijn persoonlijke Top 5 van beste optredens uit 5 jaar Gebouw-T. Hieronder!

5. Jungle By Night (NL) (27-04-12)

Heel energieke, jonge band. Perfecte festival act ook. Even moest ik er door hen aan denken dat de Afrikaanse ster Fela Kuti niet dood kon zijn.

4. Balthazar (BE) (20-04-11)

Op een doordeweekse woensdagavond stond het nu heel groot geworden, maar toen niet minder talentvolle Balthazar in Gebouw-T. Nu zijn ze in staat al headliner grotere festivals in Europa af te sluiten. De band bezit een unieke sound en bezit inmiddels een ongelooflijk rijk repertoire. Ik ben heel blij dat ze op 6 maart 2016 zelfs nog een keer naar onze zaal terugkeren.

3. Arno (BE) (30-01-11 + 27-04-13)

De grote Vlaamse rockster/chansonnier Arno Hintjens heeft al tweemaal Gebouw-T aangedaan. Dat was als headliner van het festival Made in Belgium. Arno is echt, Arno is puur. Hij bracht beide keren tevens een vracht aan topmuzikanten mee.

2. Drivin’ N Cryin’ (USA) 27-04-15

Dit was een gratis show op een afwijkend tijdstip tijdens Koningsdag. De band kwam wat langzaam op gang, maar toen het eenmaal zover was, maakten ze op iedereen die er was een verpletterende indruk. Wat een unieke stem bezit voorman Kevn Kinney en wat was het leuk dat hij in de toegift nog een liedje song van zijn Nederlandse vriend Tim Knol. Om met een cliché te eindigen: de grote verliezer van de avond was het publiek dat het had laten afweten, want heel druk was het helaas niet… De groep trok zich daar gelukkig niets van aan!

1. Jett Rebel (12-11-14)

Neerlans grootste multitalent. Wat een zeldzaam hoog niveau haalde hij ook in Gebouw-T. Gelukkig zijn wij (en de rest van Nederland en later ongetwijfeld ook het buitenland) nog lang niet van deze jongeman af. Op 19 januari 2016 gaf hij wederom een legendarische show ter ere van ons 5-jarig bestaan.