5 jaar Gebouw-T

Morgen is het alweer 5 jaar geleden dat we officieel openden! Wat gaat de tijd snel.

In die vijf jaar hebben we een enorme ontwikkeling doorgemaakt. We vieren dit 5-jarig bestaan met een vijftal jubileumconcerten in, vanwege de carnavalsperiode, in februari tot en met april. De artiesten die komen optreden: De Jeugd van Tegenwoordig, Balthazar, Jett Rebel en New Cool Collective.

A-Status poppodium

Na een lobby van circa 5 jaar door de werkgroep Bergs Poppodium was het op donderdag 20 januari 2011 eindelijk zover: Bergen op Zoom had weer een eigen poppodium. In het eerste jaar liet Gebouw-T met optredens van onder andere Racoon, Bløf en internationale topper Beth Hart gelijk zien dat zij een speler van formaat is binnen het Nederlandse popcircuit. Dit werd in 2013 erkend door Fonds Podiumkunsten, die het poppodium de B-status toekende. In 2014 werd dit omgezet naar een A-Status, het hoogst haalbare voor Poppodia in Nederland.

Samenwerking met beroepsopleiding

Met ROC West-Brabant is een succesvolle samenwerking met een beroepsopleiding opgezet. Gebouw-T fungeert als opleidingsplek voor aankomende licht- en geluidstechnici. Deze samenwerking maakt Gebouw-T tevens aantrekkelijk voor bands die hun tour willen voorbereiden of (live)opnames willen maken. Met een analoge SSL mengtafel, gebruikt bij de BBC opnamens van Live Aid, beschikt de studio van Gebouw-T over een uniek geluid. Artiesten als Jett Rebel, De Staat, Bløf, Moke, Amatorski en Balthazar hebben reeds van deze faciliteiten gebruik gemaakt.

Succesvolle festivals

Naast concerten heeft Gebouw-T in de afgelopen jaren twee succesvolle festivals opgezet. Op De T, het gratis festival op Hemelvaartsdag op het Wilhelminaveld werd in 2015 al voor de 5e keer georganiseerd. Het festival is uitgegroeid tot een waar familie festival, met gemiddeld circa 3000 bezoekers. Wat jonger, maar minstens zo succesvol, is PopMonument. Dit evenement, dat plaats vindt tijdens het Kunsten in de Monumenten weekend, won met haar tweede editie de Brabantse Erfgoed prijs wegens het innovatief combineren van monumenten met talentvolle bands.

Talentontwikkeling

Het ruimte geven aan talentvolle bands en artiesten doet Gebouw-T ook door middel van de bandcontest T-Strijd dat dit jaar haar vijfde editie beleeft. Inmiddels is de T-Strijd uitgegroeid tot een toonaangevende bandwedstrijd voor Zuid-West Nederland en Antwerpen. Net als DJ contest Beat the DJ, die jonge DJ’s uit de regio Bergen op Zoom een kans geeft zich aan een groter publiek te presenteren. Naast haar eigen talentenprogramma’s ondersteund Gebouw-T het Brabantse ‘Proud of the South’ project. Dit is een samenwerking tussen zes Brabantse podia (Mezz, 013, Groene Engel, Effenaar, W2 en Gebouw-T) waarin talentvolle Brabantse bands gecoacht worden.

Gebouw-T viert haar vijf jarig bestaan in februari tot en met april met 5 ‘5 Jaar T’ concerten: 19 februari Jett Rebel (uitverkocht), 20 februari New Cool Collective, 6 maart Balthazar, 12 maart 80’s + 90’s + 00’s en 2 april De Jeugd van Tegenwoordig. Zondag 28 februari houdt het podium een Open Dag, waar iedereen onder het genot van diverse optredens welkom is om een kijkje te komen nemen in het gebouw. Deze Open Dag is gratis te bezoeken.