Sena Performers Gitaar Dag

Let op: Dit programma vindt in Het Markiezenhof plaats

Sena Performers Gitaar Dag

Met de Sena Performers Gitaar Dag introduceren we een uiterst speciaal event. Het is voor hoofdsponsor Sena van groot belang om alle generaties kennis te laten maken met de gitaar, zowel akoestisch als elektrisch. Met deze Gitaar Dag zoeken we iedereen op die iets met muziek heeft. Jack Pisters, voorzitter van de Sena Performers European Guitar Award is trots op het programma van deze eerste editie. ,,Deze Gitaar Dag is een unieke dag met concerten, Q&A’s en workshops door topgitaristen uit heel Nederland! Een must voor alle aspirant gitaar helden en collega’s!

Het programma

Locatie Hofzaal - Markiezenhof

13:00 Opening

13:45 Optreden YORI SWART

Yori Swart, 28 nu, won op jonge leeftijd elke prijs die ze maar kon winnen. De Grote Prijs Van Nederland, De Amsterdamse Popprijs en natuurlijk de Sena Performers PopNL Award. Ook 3FM riep haar uit tot Serious Talent. Yori is veel meer dan een geweldige zangeres en songschrijver. Ze is een meer dan bovenmatig getalenteerde gitarist die niet schuwt om allerlei technieken te gebruiken. Swart is vaak te zien in DWDD en andere televisieprogramma’s. Eind vorig jaar bracht ze het veel geprezen album September uit. En onlangs werd bekend dat ze deze zomer zal toetreden tot de nieuwe band van Ilse DeLange. Wij van de Sena Performers Gitaar Dag durven gerust te roepen dat Yori Swart één van de allerbeste nieuwe namen is in de Nederlandse zang- en gitaarscene.

14:55 Workshop Arnold van Dongen

Amsterdammer Arnold van Dongen is wellicht de meest gevraagde gitarist van dit moment. Zo speelt hij in de bands van Marco Borsato en Ilse DeLange en daarnaast doet hij veel sessiewerk. Van Dongen snuffelde in de jaren ’80 aan de muziekwereld met zijn ska-band The Original Talkatives. Na zijn studie aan het conservatorium van Den Haag werd hij in 1988 de vaste gitarist van de succesvolle groep Loïs Lane. Daarna bleef hij een veelgevraagd muzikant en toerde met het Total Touch van Trijntje en Tjeerd Oosterhuis over de hele wereld. In 2003 trad hij toe tot de band van Ilse DeLange en in 2015 verving Van Dongen gitarist Rob Winter in de band van Borsato. Van Dongen is een veelzijdige gitarist die volgens velen dezelfde kwaliteiten heeft als Amerikaanse cracks zoals Steve Lukather en Michael Landau. Hij zal tijdens deze Sena Performers Gitaar Dag een exclusieve workshop geven.

15:50 Q&A met Adriaan Vandenberg

Adriaan Vandenberg kennen we vooral van zijn eigen band Vandenberg en natuurlijk de Engelse superrockers van Whitesnake. De Hagenees maakte in de jaren ’70 furore met zijn band Teaser maar pas met Vandenberg brak hij in 1980 door. De hit Burning Heart werd zelfs een succes in Amerika en de groep toerde met ondermeer Kiss en Ozzy Osbourne. Na het ontbinden van Vandenberg stapt hij over naar Whitesnake, de op dat moment wereldberoemde groep van zanger David Coverdale. Samen met deze Engelse vocalist schreef Vandenberg de songs voor de zeer succesvolle Whitesnake-albums Slip of the Tongue en Restless Heart. In die jaren die daarna volgen is hij vooral bezig met zijn andere passie, kunst-schilderen en ook hier toonde hij bovenmatig getalenteerd te zijn, getuigen zijn exposities over de hele wereld. In 2014 maakte een herboren Vandenberg zijn rentree in muzieklan met zijn nieuwe band Vandenberg’s MoonKings. Het nieuwe album MK II doet oude tijden herleven.

16:40 Q&A met Jan Akkerman

Jan Akkerman is met afstand de meest legendarische gitarist die Nederland ooit heeft voortgebracht. De Amsterdammer scoorde al op jeugdige leeftijd een hit met de groep The Hunters maar werd pas echt een grote naam door zijn werk met de groep Brainbox. Het was het begin van een enerverende carrière die hem over de hele wereld bracht. Begin jaren ’70 groeide zijn ster als het genie van de band Focus. Met de song Hocus Pocus die grotendeels uit de koker van Akkerman kwam, voegde de Nederlander in het rijtje van echte gitaargrootheden. In 1973 werd hij een door een vooraanstaand Engelse muziekblad gekozen als beste gitarist ter wereld. In de jaren daarna ontwikkelde Akkerman een volstrekt eigen genre en bracht tientallen fantastische albums uit. Hij kreeg een koninklijke onderscheiding maar dat betekende niet dat Akkerman op zijn lauweren ging rusten. Later dit jaar verschijnt zijn biografie en een gloednieuw soloalbum.

17:15 Stochelo & Mozes Rosenberg

Brabander Stochelo Rosenberg werd geboren in Helmond. Hij is de oudste zoon van een gezin met 4 broers en een zus. Stochelo is haast de verpersoonlijking van zijn held Django Reinhardt. Op 12 jarige leeftijd won Stochelo een prijs in het populaire kinderprogramma Stuif Es In. Samen met Nous’che en Nonnie vormt hij het Rosenberg Trio. Daarin is hij de belangrijkste solist. Mozes, de jongste broer, leerde op jonge leeftijd veel van Stochelo. Maar de jongen ontwikkelde zich in een razend tempo en is een absoluut supertalent. Met Stochelo heeft Mozes een eigen theaterprogramma maar voor dit keer voeren de broers Rosenberg een speciaal concert in stadspaleis Het Markiezenhof.

Locatie La Pucelle

13:45 Workshop Jack Pisters

Jack Pisters is de kersverse voorzitter van de Sena Performers European Guitar Award. En dat is niet voor niets. De in Limburg geboren muzikant was grondlegger van de Popschool van het Conservatorium in Amsterdam. Als docent en consulent behoort hij tot de absolute top in ons land. Maar Pisters is ook een briljant gitarist die in het verleden zijn eigen bands Avalon en Soylent Green had. Daarnaast speelde hij bij Anouk en toerde met de Amerikaanse rockzanger Keith Caputo. Pisters is een meester in het geven van clinics die dieper ingaan op datgene wat je met een gitaar kunt doen.

15:00 Quiz'M (inloop vanaf 14:30 uur)

Op zondagmiddag komen de mannen van Quiz’M naar Bergen op Zoom voor een speciale ‘gitaareditie’ van de populaire muziekquiz. Het accent van de quiz zal liggen bij gitaarmuziek. Verder zal het gewoon weer een gezellige middag worden met een hoog ‘óh ja! gehalte’. Meld je snel aan, want het aantal plekken is beperkt. De toegang is gratis!

Aanmelden Quiz'M

17:45 Workshop Conrad Hultermans - Twee gitaarhelden uit de doeken

Locatie Cinematografie - Markiezenhof

14:45 Workshop Jeroen Borghouts - Concert in Django Reinhardt Style

15:45 Workshop Maxim Slock - Solo/improvisatie technieken op septiem akkoorden

16:45 Workshop Harald Heijnen - VST Plug-in Gitaareffecten

Locatie Stijlkamer 1 - Markiezenhof

14:15 Workshop Sebas Honing - Gitaar effecten

15:15 Workshop Sebas Honing - Twee gitaarhelden uit de doeken 

16:15 Workshop Sebas Honing - Line-6 Helix 

Locatie Tuinzaal 2 - Markiezenhof

13:15 Workshop Harald Heijnen + Sebas Honing - Electrische gitaar ensemble

17:15 Workshop Kees van Eijck & Laurens Zitman - Akoestische gitaar ensemble

Locatie Galerij Markiezenhof

14:00 - 18:15 Sjak Zwier - gitaarbouwer

Sjak Zwier is al ruim 25 jaar gitaarbouwer in Vlissingen. Hij ontwerpt op volstrekt eigen wijze zijn gitaar en zal dat tijdens deze Sena Performers Gitaar Dag ook laten zien. Daarnaast is hij ook de man die voor de winnaars van Sena Performers European Guitar Award telkens weer een volstrekt speciale gitaar bouwt. Zwier wordt in Nederland gezien als één van de meest prominente gitaarbouwers. In het Markiezenhof zal hij dieper in gaan op het proces van gitaarbouwen en tevens neemt hij de gitaar mee die hij speciaal voor supergitarist Steve Vai maakte. Vai won de award in 2016.

 

tips voor jou