Interview met Spike van The Deaf

‘Ik ben opgegroeid met de platen uit de kast van pa: The Motions, Q65, The Who’

Door Willem Jongeneelen

Spike is bijna kind aan huis bij Gebouw-T. Hij komt er op 13 november voor de tweede keer met zijn band The Deaf optreden, maar hij stond er natuurlijk ook al een paar keer met zijn andere band: DI-RECT.

The Deaf vs. Di-Rect

Die twee bands zijn niet met elkaar te vergelijken. In DI-RECT is zijn rol groot en waaiert hij naar hartenlust uit naar andere sferen en popstemmingen. In The Deaf keert hij terug naar zijn eerste liefde. Frans ‘Spike’ van Zoest: ,,Dat gebeurde met DI-RECT soms ook al hoor. In de theaters hebben we eens een tour met door Jan Rot gemaakte Nederlandse vertalingen van Tommy van The Who gedaan. De liefde voor The Who zat er bij mij als gitarist al vroeg in. Ik ben opgegroeid met de platen uit de platenkast van pa van Zoest. The Motions, Q65, The Who. In mijn eerste bandje speelden we al My Generation. Het klonk toen nog rauwer dan het origineel. Ik was toen 13 jaar. Twee jaar later startte ik DI-RECT. Dat waren betere muzikanten, dus waarom dat nummer niet nog een keer opnemen met een drummer die wel maat kon houden?” 

Liefde voor sixties muziek

De liefde voor muziek uit de sixties zit diep bij Spike. Hij houdt er naast DI-RECT speciaal nog een band op na: The Deaf. Op het eigen label van Spike verschenen al twee albums: Toot Whistle Plunk Boom! en The Deaf. ,,In eigen beheer, helemaal zelf bekostigd. Ik ben nogal perfectionistisch en alles moest kloppen. Van het artwork tot de klank. Er zijn niet zoveel mensen die snappen hoe een jaren zestig plaatje moet klinken. Die cd heeft veel tijd gekost, maar nu valt het mee. The Deaf is prima te combineren met DI-RECT. Er zijn goede agenda-afspraken gemaakt. In het najaar een clubtoertje. Maar als een datum dubbelt, dan wordt het optreden van The Deaf verzet. Dat dan weer wel…”

Buiten de hokjes

Spike wordt sinds de dood van Herman Brood vaak de enige verpersoonlijking van het woord rock ’n roll in Nederland genoemd. De vraag of het wat ruigerere The Deaf niet meer Spike is dan DI-RECT ontkent hij met klem. ,,Natuurlijk heb ik met DI-RECT ook toegankelijke radioplaatjes gemaakt. Maar ik vind alles leuk. Ik ben opgegroeid met popsongs uit de sixties en punk. Ik ben hele dagen met muziek bezig. Daar past geen hokje omheen. Kunst is niet iets eenzijdigs. Ik heb ook stapels liedjes klaar liggen die klinken als early Dylan. Country en folk. Mag ik dat ook mooi vinden misschien? Er komen melodieën in mijn harses en die moeten eruit. Ik beperk me niet tot één stijl. Ik ben gek op Dead Moon en The Sonics en maak met The Deaf graag herrie zonder enige concessie. Maar ik kan ook enorm genieten van Django Reinhardt en Billie Holiday. Je zou jezelf beperken, te kort doen. Ik zou al die invloeden niet willen missen.”  

 

Spike staat met The Deaf op 13 november in Gebouw-T als onderdeel van 'The Sleaze Express Tour'. Hierbij sluiten ook bands zZz en Green Hornet aan. 

Delen van dit interview verschenen eerder in dagblad BN DeStem.