Poppodium Gebouw-T

New Cool Collective

Genre

Jazz

Locatie

Rabozaal

Zaal open / aanvang

20:30 / 21:00 uur

New Cool Collective

Vrijdag 16 november 2012

In 1993 al experimenteerde saxofonist Benjamin Herman met DJ Graham B in nachtclub The Soul Kitchen. Graham B draaide er platen, Herman speelde live mee. Als combinatie toen nog ongebruikelijk. Dit experiment groeide uit tot het achtkoppige New Cool Collective dat inmiddels niet meer is weg te denken uit nachtclubs en festivals: Club Panama, Café Meander, Sugarfactory, Paradiso, maar ook bij de NPS en De Wereld Draait Door.

NCC won een Edison, de Heineken Crossover Music Award en de Gouden Notenkraker.
NCC tourde door Engeland, Duitsland, de Benelux, Afrika, Canada, Rusland en Japan en niet alleen in de hipste jazzclubs, maar ook op grote rock- en popfestivals zoals het Roskilde festival in Denemarken, Sziget in Hongarije, op Pinkpop, Lowlands, het Camden Mix Festival en het Aberdeen Alternative Festival in Engeland.

Vorig jaar kwam het nieuwste album 'Eighteen' uit. De titel is simpelweg gekozen omdat de groep vorig jaar 18 jaar bestond. Met uiteenlopende invloeden van surf, rock steady, electro tot aan Afro-Cubaans en zelfs dub, is Eighteen muzikaal gezien een brede plaat geworden. En dat is niet verwonderlijk: uit alle collaboraties die New Cool Collective ooit is aangegaan heeft de formatie niet alleen heel veel vermaak maar ook lering getrokken. Zo toonde Jules Deelder ze de ware betekenis van swing ('De drums moeten er een beetje achteraan lopen en de bas juist iets vooruit. Zolang het maar niet precies gelijk loopt'). De match met Typhoon dwong de heren iets heel snel en gefocust in te spelen. En door de samenwerking met Los Papinos & Mapacha steeg de zang van het achttal naar een hoger niveau.

En dat is de volwassenheid die stiekem toch is terug te horen op Eighteen. Want beter zijn ze geworden, en niet weinig ook. Veelzijdiger, strakker of juist losser – al naar gelang, nog even eigengereid maar nog meer op elkaar ingespeeld. En niet iedere noot of solo hoeft keihard te worden uitgespeeld. Volwassen mannen en jonge honden ineen; op Eighteen komt the best of both worlds samen.

New Cool Collective bestaat uit saxofonist Benjamin Herman, gitarist Anton Goudsmit, drummer Joost Kroon, percussionisten Frank van Dok en Jos de Haas, pianist Willem Friede, bassist Leslie Lopez en trompettist David Rockefeller.New Cool Collective was als pionier in de Nederlandse jazz lang een vreemde eend in de bijt.


www.newcoolcollective.com
 

Kun je niet wachten? Check onze playlist op spotify. Klik hier!

Datum Aanvang Ticketprijs
Vr 16 november 2012 20:30 uur Deurticket: € 16,00, Voorverkoop: € 14,00, CJP/RPP: € 13,00
Bestel ticket

De ticketprijs is exclusief €1,50 servicekosten.
Bij Rabobank / CJP geldt een maximum aantal van 1 ticket per pas.


Complete agenda

Aanmelden nieuwsbrief

T-Tips voor jou: